Vijest

Stvari nastavnika iz Srebrenice izložene na Kosovu govore o izgubljenom životu

12. Jula 2024.15:27
Na godišnjici genocida u Srebrenici, lične stvari nastavnika ubijenog u masakrima 1995. godine izloženi su na komemorativnoj izložbi u Reporterskoj kući BIRN-a u Prištini.

Artefakti. Foto: BIRN

Stari ručni sat i polomljeni par naočara koji su pripadali nastavniku engleskog jezika Rašidu Fazliću, žrtvi masakra u Srebrenici, izloženi su danas na simboličnoj komemoraciji u prostorijama BIRN-ove Reporterske kuće (Reporting House) u Prištini.

Fazlićeve stvari, koje je donirala njegova ćerka Amra Begić, donete su iz Srebrenice zbog obeležavanja Međunarodnog dana razmišljanja i sećanja na genocid 1995. godine u Srebrenici, uspostavljen rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u maju ove godine.

„Artefakti koje ovde prikazujemo pripadaju nastavniku koji, dok je podučavao svoje đake, nije vodio računa o njihovom imenu, nacionalnoj ili verskoj pripadnosti”, istakao je Mensur Bektić, predstavnik porodica žrtava Srebrenice.

Bektić je pozdravio potez kosovske vlade da 11. jul bude proglašen Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Zamenica premijera Kosova Emilija Redžepi kazala je na otvaranju izložbe da je 1995. godine ubijeno više od 8.000 Srebreničana jer su „srpske snage smatrale da ti ljudi koji pripadaju drugoj nacionalnosti i veri ne treba da postoje“.

„Nažalost, teško je, ali o tome moramo da pričamo jer ne možemo da zaboravimo. Ako zaboravimo, moglo bi da se ponovi”, zaključila je Redžepi.

Arbrita Uka