Suđenje

Stovrag: Školski drug ga pretukao u Goraždu

12. Jula 2024.12:48
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da ga je optuženi Mustafa Stovrag, s kojim je nekada išao u školu, premlatio tokom zatočeništva u Goraždu 1993. godine.
Goražde. Foto: BIRN BiH

“Ja to njemu nikad ne bih pomislio što je on meni uradio”, kazao je svjedok Njegoš Marković.

Ispričao je kako je prilikom napada na području Čajniča 14. februara 1993. zarobljen sa još dva saborca, Čedom i Branom, te kako su tokom sprovođenja udarani. Naveo je da je u napadu ranjena djevojčica Ivana i da su je vojnici koji su ih zarobili poveli zajedno s njenom majkom Polkom.

Marković je rekao da su djevojčica i majka ostavljene u bolnici u Goraždu, a da su njih trojica dovedeni u zgradu ZOIL-a (Zavod za osiguranje imovine i lica).

“Tu su bili čuvari, iz KP doma Foča, sve profesionalci, a vojna policija da bog sačuva”, kazao je svjedok.

Rekao je da su desetak do petnaest dana vođeni na sprat na ispitivanje, prvo kod Emina Imamovića, a poslije kod Himze Selimovića. Jedne prilike, kako je naveo, na vratima prostorije kod Selimovića pojavio se Stovrag.

“Dolazi kabadahija, taj moj školski drug… Ulazi kao kauboj iz američkih filmova. Poteže me nogom, udara me u vilicu, zubi mi ispadaju, krv me oblijeva. Ja padam, on me nastavlja tući”, prisjetio se Marković.

Rekao je da je Stovrag pitao Branu da li zna ko mu je ubio oca, majku i sestru. Dodao je da je Selimović na kraju zaustavio Stovraga, a potom rekao Brani: “Vidi, ako ne budeš govorio istinu, kako će biti.” Selimoviću se u odvojenom predmetu sudi za zločine u Goraždu.

Svjedok je kazao da je trpio jake bolove i da su ga čuvari odveli u bolnicu.

“Ovi ljudi iz Foče, i dan-danas kažem – svaka čast, odveli su me u bolnicu, ali i tamo su me tukli… ko je stigao”, rekao je Marković.

Naveo je da su i Brano i Čedo bili prebijeni od Stovraga. Kazao je da su Polka i Ivana kasnije bile dovedene u zgradu ZOIL-a i da su držane na spratu. Kako je rekao, Polku su izvodili i iživljavali se nad njom, te da je umrla nakon što je izašla.

Na pitanja branioca Muhidina Kape, svjedok je kazao da su kada ga je tukao optuženi, osim Selimovića, bili prisutni i sekretarica, te Sutko i Jusko Močević. Rekao je da se ne može sjetiti koji ga je tačno čuvar tada doveo na ispitivanje.

Složio se s braniocem da mrzi Stovraga. Tužiteljici Marijani Čobović je pojasnio da optuženog ne voli vidjeti i da su jedini razlog batine. Dodao je da se on i danas viđa sa školskim drugovima druge nacionalnosti.

Stovrag je optužen za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene u vojno-istražnom zatvoru Istočnobosanske operativne grupe u Goraždu.

Suđenje se nastavlja 19. jula.

Marija Taušan