Vijest

Pozivi iz Potočara na sjećanje na ubijene i borbu protiv negiranja genocida

11. Jula 2024.14:21
Na komemoraciji povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici 1995., preživjeli, porodice žrtava te domaći i međunarodni predstavnici su u Memorijalnom centru Srebrenica poručili da se genocid ne smije zaboraviti, ali isto tako i ukazali na važnost izgradnje budućnosti i borbe protiv negiranja i veličanja osuđenih ratnih zločinaca.

Obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici. Foto: BIRN BiH

Više hiljada ljudi iz Bosne i Hercegovine, regije, ali i drugih zemlja svijeta danas je u Potočarima odalo počast ubijenim u genocidu u julu 1995. i prisustvovalo dženazi i ukopu posmrtnih ostataka 14 žrtava. Ove godine je obilježena i 20. godišnjica “Marša mira” na kojem je učestvovalo više od 7.000 osoba.

Novinari Detektora razgovarali su sa Zumrom Salkić koja je ove godine ukopala svog oca Ibrahima Salkića. Prisjetila se kako je njena porodica u julu 1995. krenula iz svojih kuća, koje su popaljene, te kako su se razdvojili u dvije grupe.

Sa sestrom je kroz šumu krenula prema Tuzli, dok su njeni otac, snaha i brat, koji je ranije pokopan, krenuli prema Cerskoj, a zatim došli do Potočara, gdje je njen otac ubijen. Dodala je da postoji i fotografija na kojoj ga je prepoznala.

“Ima mnogo žrtava koje nikad neće biti pronađene, koje su spaljene, sagorjele, koje su u Drini i dalje. Ali ipak, danas sam i tužna što ovo kopam, a u jednu ruku i sretna da znamo gdje mu je barem jedna jedina koščica, da mogu doći svake godine i da mu proučim Fatihu”, kazala je Salkić.

Svog oca je opisala kao mirnog i poštenog čovjeka koji je imao osmero djece, te nikad nikoga nije imao namjeru prevariti.

“Bio je čovjek pošten, nikog nije znao mrziti, nije znao biti zavidan. Ja sam otišla pješke šumama i tri dana i tri noći sam nosila svoga sina Amela od pet godina kako bih došla do slobodne teritorije u Tuzlu”, pojasnila je i dodala da su nekompletni posmrtni ostaci njenog oca pronađeni u Kamenici.

Posmrtne ostatke svojih amidža Hasiba i Ćamila Efendića ukopala je Ajla Efendić koja je navela da su pronađene samo dvije lobanje.

“Ubijeni su na kućnom pragu, bili su invalidi, nepokretni, i jedan i drugi. Ukopala sam još jednog amidžu i dedu”, navodi ona te dodaje da je njena porodica donijela odluku o ukopu kako bi njene amidže pronašle smiraj.

Hasib i Ćamil Efendić, kako je pojasnila novinarima Detektora, živjeli su u Gornjim Potočarima, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u dvorištu kuće.

“Bili su jako vezani za porodicu, za mog oca koji je prešao taj put smrti 1995. Moj dedo, njega su isto dolje odvojili u Potočarima, i njega su ubili. Brat mog oca je ubijen na putu ka Tuzli. Amidže su bile nemoćni ljudi, nisu bili nikakva prijetnja, nisu nosili oružje, nisu se branili, ostali su samo zajedno i zajedno su i preselili”, kazala je.

Obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici. Foto: BIRN BiH

Na održanoj komemoraciji posebno se ukazalo na važnost Rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija u maju, a prema kojoj će se 11. juli obilježavati kao Međunarodni dan refleksije i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 29. godišnjice Hamdija Fejzić je rekao da negiranje genocida traje godinama, ali nikada nije bilo masovnije kao sada. Ipak, naveo je da je veoma važno graditi budućnost u Srebrenici.

“Dužnost nas preživjelih prema žrtvama genocida obavezuje nas da se vraćamo u Srebrenicu i gradimo budućnost za sve one koji žive u njoj“, rekao je on.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je kazao da je imperativ za društvo da odbaci bilo kakav pokušaj minimiziranja težine i razmjera genocida u Srebrenici, kao i da je veličanje ratnih zločinaca uvreda za žrtve, ako ne i prijetnja, te predstavlja i kršenje zakona.

“Ured visokog predstavnika nastavit će pružati podršku Tužilaštvu BiH kako bi se ohrabrilo u procesuiranju slučajeva negiranja genocida“, kazao je on i naveo  da je važno međusobno uvažavanje kako bi došlo do pomirenja.

Predsjednica Mehanizma za krivične sudove Graciela Gatti Santana je rekla da su zastrašujući događaji – koji su se desili u i oko Srebrenice – probudili savjest čovječanstva.

U više predmeta vođenih u Mehanizmu i Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, prema njenim riječima, konstatovano je da su djela, počinjena na ovom području, djela genocida, te su ova dva suda dala značajan doprinos u borbi protiv nekažnjivosti.

“Prihvatanje prošlosti, širenje istine i educiranje javnosti jedini je način da se krene naprijed“, zaključila je ona.

Predsjednica udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” Munira Subašić kazala je da su majke digle glas i probudile čitav svijet da su njihova djeca nevino ubijena, kako se takvo nešto ne bi ponovo desilo.

“Mi, majke, uspjele smo djecu – koja su preživjela genocid – da odgojimo bez mržnje i osvete“, rekla je ona.

Subašić je skrenula pažnju na to da se mnogi odgovorni za zločine još uvijek nalaze na slobodi.

Šuhra Sinanović i Munira Subašić. Foto: BIRN BiH

Najdublje suosjećanje s porodicama žrtava u ime Crne Gore izrazila je Maida Gorčević, ministrica evropskih poslova ove zemlje, koja je, između ostalog, navela da obilježavanje predstavlja priliku za sjećanje i istinu.

“Nećemo zaboraviti Srebrenicu i dopustiti da se sličan zločin dogodi negdje u svijetu”, kazao je u videoporuci turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Međutim, dodao je, danas je palestinski narod u Gazi izložen sličnom, dok posmatraju međunarodne institucije i organizacije, ali smatra da će počinioci odgovarati.

“Ovdje još jednom želim izraziti žaljenje zbog postojanja onih koji i dalje negiraju genocid u BiH i veličaju ratne zločince, uprkos presudama međunarodnih sudova“, kazao je Erdogan, dodajući da sa zabrinutošću prate napade na povratnike i očekuju od lokalnih vlasti da BiH bude sigurna za sve njene građane.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je rekao da je ljudska dužnost izraziti suosjećanje s porodicama žrtava, te podsjetio, između ostalog, da je ovo prvo obilježavanje nakon usvajanja Rezolucije.

“Implementacija ove rezolucije ne zavisi od onih koji je nisu podržali, već od nas, pod uslovom da ne prihvatimo narative negatora genocida“, kazao je on.

Danas će u 17.00 sati u New Yorku  Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici prvi put biti obilježen u sali Generalne skupštine UN-a.

Presudama međunarodnih i domaćih sudova utvrđeno je da je u Srebrenici u julu 1995. godine – tokom počinjenja genocida – ubijeno više od 7.000, pretežno muškaraca i dječaka, a prognano više od 40.000 žena, djece i staraca.

Aida Trepanić Hebib