Vijest

Advokati tvrde da im je isplata naknada počela u “mrvicama” iz Suda BiH

10. Jula 2024.13:03
Predsjednici Advokatskih komora Federacije i Republike Srpske kažu da je Sud Bosne i Hercegovine u manjim iznosima počeo s isplatama naknada advokatima koji postupaju po službenoj dužnosti, dok su iz Državnog suda potvrdili da se plaćanje vrši u skladu s raspoloživim sredstvima.
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Advokati po službenoj dužnosti su proteklih sedmica podsjećali sudska vijeća na odluku komora da se suđenja zakazuju jednom mjesečno zbog neisplaćivanja naknada, dok je na zadnjem ročištu Atifu Dudakoviću i ostalima, kojima se sudi za zločine u više krajiških općina, rečeno da je braniocima odobrena uplata iz budžetske rezerve, odnosno mimo budžeta, čija je procedura pokrenuta.

Iz Suda BiH su u odgovoru Detektoru naveli da se plaćanje troškova branilaca po službenoj dužnosti vrši sukcesivno, u skladu s raspoloživim sredstvima, redoslijedom kako su i zaprimljeni i evidentirani troškovnici.

“Privremenim operativnim planom u junu i julu tekuće godine je obezbijeđen određeni iznos sredstava na poziciji ugovorenih usluga, te su zaključno s današnjim danom izmirene sve obaveze koje se odnose na troškovnike iz 2023. godine i manji dio troškovnika iz 2024. godine”, navode iz Suda.

Dodali su da će, nakon usvajanja budžeta za 2024., biti izmirene i sve obaveze iz ove godine.

Predsjednik Advokatske komore Federacije BiH Bekir Gavrankapetanović je potvrdio da je čuo da je isplata naknada advokatima počela u “mrvicama”, dodajući da se radi o malom iznosu.

Gavrankapetanović još kaže da sudije tjeraju advokate da rade pod pritiscima i prijetnjama, što kod njih izaziva revolt.

“Sud s pozicije vlasti i sile traži od advokata da moraju dolaziti na pretrese, a da im se pri tome ne isplaćuje novac. Tako ne treba komunicirati”, izjavio je Gavrankapetanović za Detektor.

Predsjednik Advokatske komore Republike Srpske Dalibor Mrša kaže da je također čuo da je Sud BiH počeo s isplatama, ali nema informaciju kome je isplata izvršena i u kojem iznosu.

Ranije su obje advokatske komore uputile dopis Sudu BiH u kojem traže da se suđenja u predmetima u kojima postupaju advokati po službenoj dužnosti zakazuju jednom mjesečno, te da će u suprotnom odmah donijeti odluku o obustavljanju rada, ako se do augusta ne riješi pitanje isplate naknada braniocima po službenoj dužnosti.

Mrša pojašnjava da su advokati iz Republike Srpske na korak od te odluke, bez obzira na to šta će se dešavati u Sudu BiH.

“Imamo problem sa Sudovima u Republici Srpskoj, po istim osnovama, jer naknade braniocima se ne isplaćuju”, izjavio je Mrša.

Komore su dopis poslale i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću te državnim ministarstvima finansija i pravde jer advokatima, zbog neusvajanja državnog budžeta, nisu isplaćene naknade, o čemu je Detektor ranije pisao.

Senita Patković