Suđenje

Kapić: Analiza sadržaja s mobitela i tableta

3. Jula 2024.15:37
Na suđenju za planiranje terorističkog napada u Zenici, svjedoci Državnog tužilaštva su potvrdili da su radili na analizi materijala s mobitela i tableta koji su pronađeni prilikom pretresa kuće optuženog Mirze Kapića.
Mirza Kapić. Foto: Sud BiH

U unakrsnom ispitivanju, uposlenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čiji je identitet Sud Bosne i Hercegovine zabranio objavljivati a koji je ranije saslušan kao svjedok Optužbe, kazao je da su prilikom pretresa Kapićeve kuće pronađeni telefoni i tablet.

Braniteljici Lejli Babić je odgovorio da su tada pronađene i dvije crne tkanine na kojima je tekst ispisan arapskim slovima.

Izjavio je da je upozorio optuženog, prilikom pretresa, da ima pravo na branioca, na šta mu je Kapić tada rekao da mu nije potreban advokat.

Svjedok je kazao da je forenzičkom analizom utvrđeno da je sadržaj na telefonima bio na arapskom, ruskom i bosanskom jeziku.

Na osnovu analize fotografija i sadržaja na pronađenim telefonima, svjedok je rekao da je moguće da Kapić nije jedini koji je koristio telefon izuzet prilikom pretresa.

“Moguće, ali nismo identificirali”, kazao je svjedok i dodao da nisu mogli na osnovu analize utvrditi ko je pronađeni telefon još mogao koristiti.

Drugi svjedok, istražitelj SIPA-e, čiji je identitet Sud BiH također zabranio objaviti, rekao je da je učestvovao u analizi sadržaja elektronskih uređaja, koji su pronađeni prilikom pretresa kuće optuženog Kapića.

“Ja sam radio analizu oduzetog telefona od Mirze Kapića, kao i tablet pronađen prilikom pretresa”, kazao je svjedok te dodao da prikupljeni podaci nisu doveli, kako je izjavio, do interesantnih saznanja ili učestvovanja u djelima za koja se optuženi tereti.

Kapić je optužen da je sredinom 2023. godine – s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije društva, s njemu poznatim licima, koristeći internet aplikacije putem mobilnog telefona – dogovarao i planirao napad na džamiju “Bosna” u Zenici, koji bi izvršio postavljanjem eksplozivne naprave.

Svjedok Hasan Kozlić je izjavio da je poslovno angažovan u džamiji koja se zove “Bosna” i da je prošlog ljeta ustupio videomaterijal koji posjeduje džamija. Nije se svjedok mogao izjasniti da li je optuženog ikada vidio u džematu koji on vodi.

Kapićeva braniteljica je rekla da će tražiti od Sudskog vijeća da se nad optuženim obavi timsko medicinsko vještačenje, kako bi se dokazalo da li je optuženi sposoban da prati proces.

Odbrana je uložila materijalne dokaze koji se odnose na vojnu sposobnost optuženog i koji, prema navodima braniteljice, pokazuju da je Kapić proglašen privremeno nesposobnim za služenje vojnog roka.

Tužilaštvo je uložilo prigovore na predloženo vještačenje, te su izjavili kako se dokazi Odbrane odnose na period iz 2002. godine, a da je optuženi 2013. otišao na sirijsko ratište, te je nakon toga pravosnažno osuđen i da je ta presuda dokaz Tužilaštva.

Datum nastavka suđenja bit će naknadno poznat.

Senita Patković