Suđenje

Babić i Maletić: Udarac nogom u oko

3. Jula 2024.12:44
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako ga je optuženi Dragan Babić udario nogom u oko tokom zatočeništva u Pribiniću kod Teslića.
Dragan Babić. Foto: BIRN BiH

Sinan Huskić kazao je da je njegov komšija Remzija Jašarević zvani Buđo bio zatvoren u Pribiniću i kako je čuo da je podlegao od batina. Izjavio je da je s poznanikom išao u mrtvačnicu da preuzme tijelo kako bi ga sahranili, ali im nisu dali, rekavši da će biti sahranjen kao NN lice.

Huskić je rekao da je i sam odveden u Pribinić početkom oktobra.

On je naveo da mu je vojni policajac, koji ga je doveo u Pribinić, rekao: “Ovo ti je kraj, odavde nećeš izaći”.

Ispričao je kako ga je u zatvoru više ljudi tuklo kablovima i palicama. Svjedok se prisjetio susreta s Draganom Babićem, koga je upoznao prije rata.

Rekao je da ga je Babić pitao gdje mu je oružje i udario ga nogom u oko. Kako je naveo, izgubio je svijest i kada je došao sebi, vidio je da je krvav.

“Oko je odmah zatvoreno, nisam vidio, nisam čuo na desnu stranu. Ni dan danas ne čujem kako treba”, kazao je Huskić.

On je rekao da ga je poslije 13 dana iz zatvora izveo jedan civilni policajac i odveo u stanicu, gdje su mu rekli da protiv njega nemaju ništa i da je slobodan. Svjedok je kazao da je u strahu od Vojne policije tražio da ostane u stanici dok nije za 17 dana otišao u Njemačku.

Babićeva Odbrana ispitivala je svjedoka o ranijem iskazu, sugerišući da je prvi put bio zatvoren na drugom mjestu. Huskić je ponovio da je prvi put u Pribiniću bio zatvoren na jedan dan u avgustu.

Babić i Milivoje Maletić optuženi su za ubistva i nečovječna postupanja nad civilima i ratnim zarobljenicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zatočeničkom objektu u Pribiniću. Babić je optužen u svojstvu upravnika objekta u Društvenom domu u Pribiniću od juna do avgusta 1992. godine, kao i vojnog policajca tokom septembra i oktobra, a Maletić kao nekadašnji stražar.

Svjedok Radivoje Trifunović kazao je da je došao na mjesto komandira zatvora u Pribiniću nakon Babića. Kako je naveo, trebalo je da napravi red i humane uslove.

“Predlažu da odem u Pribinić da preuzmem, da se dešavalo šta se dešavalo… Čulo se da se gore mlate ljude”, naveo je Trifunović.

On je ispričao da je zatekao zapušten i prljav objekat, te da su se vidjeli tragovi krvi. Dodao je da su zatvorenici takođe bili zapušteni, a jednom je bila inficirana noga.

Trifunović je kazao da je poboljšao higijenske uslove i povećao obroke.

On je rekao da nije obavljena formalna primopredaja, ali mu je Babić rekao da će vidjeti “kakvi su to likovi – udaraš ga, mlatiš, ništa ne priznaj”.

Svjedok je naveo da je na poziciji komandira ostao 20-ak dana.

Na pitanja Odbrane, kazao je da ne zna ko je formirao zatvor u Pribiniću, ali se o njemu počelo pričati dolaskom jedinice “Miće”.

Suđenje se nastavlja 24. jula u Tesliću, kako bi bili saslušani svjedoci starije životne dobi.

Marija Taušan