Suđenje

Zeljković i ostali: Suđenje odgođeno zbog Bojićevog zdravstvenog stanja

1. Jula 2024.12:11
Suđenje za zloupotrebe prilikom nabavki tokom pandemije koronavirusa odgođeno je, nakon kraće rasprave, zbog zdravstvenog stanja jednog od optuženih, Slavka Bojića.
Branislav Zeljković i Slavko Bojić s advokaticom Jadrankom Ivanović. Foto: BIRN BiH

Bojićeva Odbrana je Okružnom sudu u Banjaluci u petak u 15 časova dostavila molbu za odgađanje ročišta, navodeći da se optuženom pogoršalo zdravstveno stanje.

On je danas došao na ročište, ali je rekao da je pod velikom količinom lijekova, samo da bi mogao stabilizovati puls.

“Ne radi se o izmišljenoj priči. Imam stvarno veliki zdravstveni problem, ali sam danas došao ovdje zato što je neko iz Suda ili Tužilaštva čak zvao mog porodičnog ljekara da provjeri moje stanje“, rekao je Bojić.

U medicinskoj dokumentaciji koju je dostavio Sudu navodi se da mu je otvoreno bolovanje, da je spriječen da radi, te da se upućuje na bolničko liječenje zbog pretraga.

“Uputnicu za bolničko liječenje sam dobio prije nekoliko dana, međutim, s obzirom da nisam hitan slučaj, rekli su da sačekam da se oslobodi krevet u UKC-u Banjaluka“, kazao je Bojić.

Odlaganju ročišta protivila se tužiteljica Sanja Tadić Stojisavljević, koja je rekla da je zbog Bojićevog zdravstvenog stanja izgubljena godina dana suđenja, te da on zloupotrebljava svoja prava.

“Ja sam lično optuženog vidjela tokom bolovanja da sjedi u kafiću u gradu. On je i danas ovdje i nema nijedne smetnje da prisustvuje na ročištima koja su već skraćena na tri sata zbog njegovog zdravlja“, izjavila je Tadić Stojisavljević.

Predsjedavajući Sudskog vijeća je rekao da će prema Bojiću morati zauzeti drugačiji “tretman i režim“ i da nije korektno da zahtjev za odgodu ročišta šalje u petak pred kraj radnog vremena, te podsjetio optuženog da se nije pojavio ni na prethodnom ročištu.

Ipak, nakon kraće rasprave, ročište je odgođeno, a nastavak je najavljen za 8. juli.

Podsjećamo, Bojić, direktor firme “Procontrol“, obuhvaćen je optužnicom koja je podignuta protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Branislava Zeljkovića, i još tri osobe za zloupotrebu položaja prilikom nabavki tokom trajanja koronavirusa.

Uz njih dvojicu, optuženi su i direktor firme “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac, direktor turističke agencije “Travel for fun” Saša Marković te bivši direktor “Sineks laboratorije” Sani Crljić.

Terete se da su u postupcima javnih nabavki, za vrijeme trajanja virusa korona, oštetili Republiku Srpsku za 1,3 miliona KM.

Đorđe Vujatović