Vijest

U disciplinskom postupku protiv sudije Šarića uloženi materijalni dokazi

1. Jula 2024.16:16
Postupak protiv Ekrema Šarića, sudije Općinskog suda u Velikoj Kladuši koji se tereti za nekoliko disciplinskih prekršaja, počeo je ulaganjem materijalnih dokaza, dok je Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća ponovo odbila zahtjeve za izuzeće koje je podnio Šarić.
Velika Kladuša. Foto: Ajdin Kamber, BIRN BiH

Predsjedavajući Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a Dražen Lugonja prije početka glavne rasprave konstatirao je da je tuženi Šarić neposredno prije ročišta dostavio podnesak u kojem zahtijeva izuzeće cjelokupne komisije, glavne disciplinske tužiteljice i predsjednika Vijeća Halila Lagumdžije.

Šarić, koji je i ranije tražio izuzeće pomenutih članova Komisije i VSTV-a, obrazložio je da su sada drugačiji razlozi zbog kojih traži izuzeće. Nakon rasprave, Disciplinska komisija je konstatovala da je riječ o istom zahtjevu koji je podnosio ranije, te su ga odlučili odbaciti.

Disciplinska tužiteljica Emira Zulčić navela je da ostaje pri navodima iz tužbe i predloženim dokazima, nakon čega je Šarić kazao da ostaje pri odgovoru na tužbu i svojim dokazima, uz insistiranje da zahtijeva izuzeće Zulčić. Dodao je i kako smatra da je poziv za glavnu raspravu dobio kasno i nije imao osam dana za pripremu – koliko je zakonom propisano, a nekoliko puta članovi Komisije upozoravali su ga da govori samo o tužbenom zahtjevu.

Nakon duže rasprave, tužiteljica Zulčić uložila je 195 materijalna dokaza koji se odnose na predmete u kojima je Šarić postupao kao sudija, među kojima su presude, rješenja, dopisi, DNA nalazi tuženih i različiti dokumenti. Također, uloženi su i obrasci ocjene rada sudije, kao i zapisnici s nekoliko kolegija Općinskog suda u Velikoj Kladuši.

Šarić je prigovorio svim dokazima koje je Ured disciplinskog tužioca predložio, navodeći da je Ured pristrasan prema predsjednici suda u kojem radi, te je nastavio insistirati da tužbu ne zastupa tužiteljica Zulčić.

Nakon nove rasprave s Disciplinskom komisijom, čiji su ga članovi nekoliko puta opomenuli da se drži tužbenog zahtjeva, Šarić je naveo kako u cijelosti ostaje pri dokazima iz odgovora na tužbu, koje nije čitao na ročištu, a koji se sastoje od 71 isprave i tri spisa u koje je Komisija već izvršila uvid.

Na kraju je konstatovano i da se dokazi Ureda disciplinskog tužioca usvajaju kao dokazi tuženog.

Šarić se tereti za disciplinske prekršaje među kojima je i nemar zbog kojeg je, između ostalog, došlo i do višegodišnjeg odgađanja izvršenja zatvorske kazne.

Nastavak disciplinskog postupka protiv sudije Šarića zakazan je za 22. juli.

 

*Ovaj tekst je izmijenjen u posljednjem paragrafu, gdje je izmijenjen datum održavanja narednog ročišta.

Enes Hodžić