Vijest

Macanović do kraja maja dužan javiti se na izdržavanje kazne za zločin u Ključu

8. Maja 2024.11:39
Milenku Macanoviću, pravosnažno osuđenom na pet i po godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Ključu, prihvaćena je molba za odlaganje izvršenja kazne zatvora i dužan je do kraja maja javiti se u Kazneno-popravni zavod Foča.

Osnovna škola “Ključ” (ranije OŠ “Nikola Mačkić”). Foto: BIRN BiH

Kako su naveli iz Osnovnog suda u Banjoj Luci, Macanović je podnio molbu, a potom zaprimio uputni akt za izdržavanje izrečene kazne zatvora.

“Osuđeni je blagovremeno predao ovom sudu molbu, koja je osnovana, te je istom odložen početak izdržavanja kazne zatvora do 22. maja 2024. godine, kada je osuđeni dužan da se javi na izdržavanje kazne zatvora u Kazneno-popravni zavod Foča”, kazali su iz Osnovnog suda.

Vrhovni sud Federacije BiH je potvrdio presudu Kantonalnog suda u Bihaću kojom je Macanović osuđen na pet godina i šest mjeseci zatvora zbog ratnog zločina počinjenog 1992. u Ključu.

Proglašen je odgovornim u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske za ubistvo jednog i nečovječno postupanje prema drugom civilu 1992. godine.

U prvostepenoj presudi bihaćkog Kantonalnog suda je zaključeno da je veći broj civila bošnjačke nacionalnosti priveden na ispitivanje u prostorije fiskulturne sale OŠ “Nikola Mačkić” u Ključu, a Macanović je ušao u salu i policajca Simu Vujičića pitao ko nije ispitan i na to rekao: “Njih ne treba ispitivati, sve ih treba poubijati.”

Potom je s Vujičićem prišao Fikretu Zukanoviću i Ifetu Vučkiću, dao im policijske palice i naredio da se međusobno tuku ili će biti ubijeni. Kad su vidjeli da se ne tuku dovoljno jako, Macanović je uzeo palicu i počeo ih udarati po cijelom tijelu. Vučkića je, kako se navodi u presudi, nogom udario u glavu, te je on od siline udarca pao i na licu mjesta preminuo.

Aida Trepanić