Suđenje

Hadžić i ostali: Dokumentacija s ekshumacija u Čemernom i Kunosićima

13. Juna 2024.14:07
Na suđenju za zločine u selu Čemerno u opštini Ilijaš, nastavljeno je ulaganje materijalnih dokaza Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Optuženi i branioci iz predmeta “Džemal Hadžić i ostali”. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je u spis uložilo dokumentaciju s ekshumacija obavljenih 1999. na seoskom groblju Vela u Čemernom i u Kunosićima u opštini Vareš.

Tužiteljica Zorica Đurđević uložila je zapisnike i sudsko-medicinsku dokumentaciju s foto-albumima sa ekshumacije 20 tijela civila u Čemernom, kao i devet tijela vojnika u Kunosićima. U spis su uloženi i izvodi iz matičnih knjiga umrlih za 27 lica.

Odbrane su prigovorile na zakonitost i relevantnost dokaza, navodeći da ekshumacije nisu obavljene u skladu s propisima.

“Nemamo naredbu da se uradi ekshumacija, identifikacija i obdukcija. Slijedom toga nalazimo da je cijeli ovaj set dokaza, koji Tužilaštvo nudi, nezakonit“, rekao je branilac Ragib Hadžić.

On je dodao da je, iako je istražni sudija učestvovao u ekshumaciji, bilo potrebno obezbijediti naredbe.

Branilac Izet Baždarević prigovorio je na upotrebu termina “zarobljenici” i “ubijeni”, navodeći da se radi o licima poginulim u borbi. S tim se složio i branilac Ifet Feraget, koji je rekao da su vojnici i civili uzeli aktivno učešće u borbama.

Za zločine u Čemernom u opštini Ilijaš optuženi su Džemal Hadžić, Teufik Turudić, Džemal Smolo, Senad, Haris i Benjamin Sikira, Enes Durak, Mirsad, Nusret i Mirzet Bešlija, te Nehru Ganić. Prema optužnici, oni su 10. juna 1992. napali Čemerno – pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima i paljenjem imovine – što je za rezultat imalo smrt 30 osoba srpske nacionalnosti.

Suđenje se nastavlja 4. jula.

Marija Taušan