Suđenje

Stovrag: Najgore bilo vođenje na ispitivanje

12. Juna 2024.15:06
Na suđenju za zločine na području Goražda, pročitani su iskazi preminulih svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji su govorili o osnivanju vojnog zatvora i premlaćivanju zarobljenika.

Goražde. Foto: BIRN BiH

Radoje Stanišić u istrazi je ispričao kako je ranjen i zarobljen na području Rudog i prebačen prvo u Međeđu kod Višegrada, a potom u bolnicu u Goraždu. Poslije liječenja, kako je naveo, prebačen je u zatvor koji je bio u zgradi ZOIL-a (Zavod za osiguranje imovine i lica), gdje je bilo i drugih zarobljenika.

“Ja sam bio nepokretan, mene su nosili do kante za nuždu koja je bila u prostoriji“, rekao je Stanišić, dodajući da nisu imali dovoljno ni hrane ni vode.

On je kazao da je najgore bilo kada su ih vodili na sprat na ispitivanje.

“Ta tri lica, koja su ispitivala, tukla su nas da priznamo nešto što su htjeli“, rekao je svjedok, dodajući da ne zna imena onih koji su ih ispitivali.

Prema njegovim riječima, neki su sa ispitivanja dovođeni polumrtvi. Stanišić je kazao da mu je rijetko ukazivana medicinska pomoć i da mu se stanje s ranom zakomplikovalo. Kako je rekao u istrazi, ne može se osloboditi straha koji je preživio.

Njegov iskaz pročitan je na suđenju Mustafi Stovragu, koji je optužen za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene u vojno-istražnom zatvoru Istočno-bosanske operativne grupe (IBOG) u Goraždu.

U iskazima datim tokom istrage, svjedok Šaćir Čaušević ispričao je kako je u podrumu zgrade ZOIL-a u Goraždu osnovan vojni zatvor IBOG-a i da su njega, na osnovu ranijeg radnog iskustva u Foči, angažovali kao stražara.

On je kazao da je upravnik bio Mersudin Bradarić. Prema njegovim riječima, uslovi u zatvoru u koje su bili dovedeni zarobljenici nisu bili adekvatni.

“Fizičko obezbjeđenje je bilo teško jer su ljudi iz Goražda, ogorčeni – najčešće zbog gubitka najmilijih – dolazili da se osvete“, naveo je Čaušević.

Dodao je da je Vojna policija tukla zarobljenike prilikom provođenja na ispitivanje.

On je kazao da su zarobljenici vođeni kod inspektora na ispitivanja koja su uglavnom bila poslijepodne i noću. Naveo je da je Mustafa Stovrag bio jedan od onih koji su ispitivali. On je kazao da su svi zarobljenici bili u nadležnosti načelnika za bezbjednost.

Čaušević je potvrdio da je na drugom spratu zgrade bila zatvorena jedna žena s kćerkom.

Suđenje se nastavlja 5. jula.

Marija Taušan