Suđenje

Radić Pero i ostali: Dan kad su pokupljeni i iseljeni mještani Jusića

11. Juna 2024.16:01
Na suđenju za zločine na području Zvornika, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o iseljavanju mještana Jusića u maju 1992. i aktivnostima optuženih u organizovanju straža u Malešiću.
Vlado Ristanović i Božo Vidović. Foto: BIRN BiH

Milorad Mijić je kazao da su u Malešiću od 6. aprila 1992. držali straže. On je rekao da je “predstavnik“ sela bio optuženi Božo Vidović, a uz njega je bio Dušan Spasojević.

“Stražarili smo s lovačkim puškama, a poslije smo dobili papovke, ne znam od koga… Božo je išao da nas predstavlja“, kazao je svjedok.

On je izjavio da je polovinom maja došao Savo Dragojlović i preuzeo organizovanje straža, a da se “Božo povukao u pozadinu“.

Mijić je ispričao kako su 25. ili 26. maja napadnuti Srbi u Brđanima, gdje je ubijeno sedam do osam ljudi, a sutradan ili za dva dana je došla “neka vojska” i Jusići su iseljeni. On je rekao da je s još jednim mještaninom stražario iznad svoje kuće, a Dragojlović im je rekao da tu ostanu dva dana. Svjedok je naveo da se ne sjeća tenkova, ali da su pale minobacačke granate.

“Čuo sam da je stanovništvo pokupljeno, jedan dio je prošao pored moje kuće. Čuo sam da je dio pobijen“, rekao je Mijić, napominjući da je stražario iznad kuće.

On je potvrdio da im je optuženi Pero Radić rekao da će dobiti pomoć. Na pitanja Odbrane je pojasnio da im je, nakon iseljavanja Jusićana, komandir čete Milan Radić rekao da se pomjere kilometar sa stražarskim mjestom, a da je on molio da ne ide od kuće zbog poslova koje je imao, te mu je Radić rekao da ide pitati Peru da ga pusti da ostane. Svjedok je naveo da je moguće da je to bilo u junu.

Braniocu Dejanu Bogdanoviću je potvrdio da ga je na stražu 27. maja postavio Dragojlović i da tog dana nije vidio Radića, niti od njega dobio neku naredbu. Složio se da, dok su u selu držali straže, nisu dobijali naredbe za napad na okolna bošnjačka sela.

Na pitanja Tužilaštva i Vijeća, svjedok je rekao da je Dragojlović bio komandant bataljona, a Pero Radić njegov zamjenik. Rekao je da je Vidović predstavljao komandu dok Dragojlović nije došao. Pojasnio je da nije vidio vojsku koja je došla 27. maja, ali zna da je bila sa strane jer u Malešiću nije bilo vojske.

“Nisu mogli doći seljaci iz Malešića da presele Jusiće“, rekao je Mijić.

Pero Radić, Božo Vidović, Branko Studen i Vlado Ristanović optuženi su za ubistva najmanje 48 osoba i progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz Jusića u maju 1992. godine. S njima je bio optužen i Dušan Spasojević, protiv kojeg je postupak odvojen zbog nedostupnosti pravosuđu u BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. septembar.

Marija Taušan