Suđenje

Bužimkić i ostali: Saznanja o zarobljavanju u Ćojluku

10. Juna 2024.16:53
Na suđenju za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su da su čuli kako je zarobljen njihov saborac u mjestu Ćojluk u vrijeme akcije 10. jula 1995. godine.

Senad Bužimkić (u svijetloplavoj majici). Foto: BIRN BiH

Diko Vasilić ispričao je da je bio pripadnik Druge semberske brigade i da je putem “motorole” saznao da je njihova linija napadnuta. Svjedok je rekao da je tri do četiri kilometra bio udaljen od prve linije.

“Potrčali smo da bi zaustavili proboj. Na pola puta smo sreli našu vojsku koja se povlačila”, izjavio je Vasilić.

Dodao je da je tog dana u komandnom rovu bio komandir čete Vasilije Jović, i da se tu još nalazio i Jovica Enjaković.

Svjedok je ispričao kako je od Andrije Vasilića saznao da je Vasilije Jović ostao da čuva komandni rov, u vrijeme kad su se ostali vojnici povlačili s linije.

“Pričali su svjedoci, Ilija i Andrija Vasilić (…) vidjeli su da su ga uhvatili živa, da su ga oborili i da su ga jahali kao konja i šutirali, to su pričali”, kazao je svjedok.

Hasan Veladžić, branilac optuženog Ermina Kadića, upitao je zašto je u ranijem iskazu naveo kako je po pričama vojnika saznao da je Vasilije Jović ostao živ i da nije pružao otpor pri zarobljavanju, na šta je svjedok odgovorio da je “najvjerovatnije” tako izjavio i da ne zna kako su ga zarobili.

Za ubistva najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske optuženi su Senad Bužimkić, Rizah Fajić, Almir Sefić, Ermin Kadić, Amir Patković, Irfo Velagić, Suad Nesimović i Nedžad Ćehić. Prema optužnici, bili su pripadnici 511. brigade Armije BiH.

Ljubiša Sekulić je rekao da je u ljeto 1995. bio na krupskom ratištu u Ćojluku. Kazao je da je bio u komandnom rovu sa Slavišom Lukićem i Vasilijem Jovićem.

Ispričao je kako su sedam ili osam metara ispred njega bili rovovi i da je izašao napolje i pozivao svoje saborce da se povuku, nakon napada. Rekao je da je saznao, prema Lukićevoj priči, da je Jović ostao živ i da je zarobljen.

Jovica Enjaković je izjavio da je kao pripadnik Druge semberske brigade u julu 1995. bio na ratištu na Ćojluku i da je zajedno s Dikom Vasilićem bio na odmoru. Naveo je da su Ljubiša Sekulić i Vasilije Jović u to vrijeme bili skupa u rovu na liniji.

Svjedok je kazao kako su, na 100 do 400 metara od mjesta gdje su se odmarali, sreli svoje saborce, koji su im rekli da je linija pukla i da je Jović zarobljen.

Suđenje se nastavlja 15. jula.

Senita Patković