Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Dokazi o funkcijama optuženog Dobrače

3. Juna 2024.13:45
Na suđenju za zločine u Goraždu i Rogatici, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine okončalo je uvođenje materijalnih dokaza.
Mehmed Dobrača s braniocem Senadom Pizovićem. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Marijana Čobović je uvela veći broj naredbi, izvještaja, rješenja i zapisnika, a među dokazima i ovjerenu kopiju lične karte i personalni karton na ime optuženog Mehmeda Dobrače od 3. jula 1994. godine, gdje se vidi da je bio na funkciji koja se tiče bezbjednosti.

Uvela je tužiteljica uvjerenje o plaćama pripadnika Oružanih snaga Armije BiH, naredbu komande Vojne jedinice od 24. oktobra 1995. te naredbu za ratne dužnosti od 31. januara 1995. kojom je optuženi izabran kao referent za štabno-bezbjednosne poslove.

Kao dokaz Optužbe uvedeni su spisak Vojne policije i oficirski spiskovi, dokumenti sa obavještajnim podacima i naredba za daljnja napadna dejstva Komande 81. divizije od 11. juna 1995. godine.

Čobović je predočila i dokument Službe vojne bezbjednosti o razmjeni zarobljenika koji je dostavljen Generalštabu Armije RBiH od 24. decembra 1995, potom zahtjev za provođenje istrage protiv zarobljenika Rajka Lasića i zapisnik o njegovom ispitivanju te rješenje o obustavljanju istrage. Predočena je i fotokopija karte Crvenog krsta na ime zatvorenika Lasića. Tužiteljica je, kao dokaze da je zarobljenik bio u zatvoru u zgradi nekadašnjeg Zavoda za osiguranje imovine i lica (ZOIL) u Goraždu, uvela i akte Saveza logoraša Republike Srpske.

Kaznena evidencija protiv optuženog Dobrače iz 2018. je uvrštena u materijalne dokaze Optužbe.

Odbrana Dobrače je uložila prigovor relevantnosti na većinu predočenih dokaza Tužilaštva.

Dobrači su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. godine na području Rogatice i Goražda. S njim se sudi Ćamilu Ramiću, Ramizu Mićivodi i Himzi Selimoviću, za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada.

Nastavak suđenja bit će 10. juna.

Senita Patković