Suđenje

Dudaković: Zapisnici o obradi ekshumiranih posmrtnih ostataka

20. Maja 2024.16:32
Na suđenju za zločine na području više krajiških opština, nastavljena je prezentacija dokumentacije s ekshumacija i identifikacija tijela.

Atif Dudaković s braniocem Asimom Crnalićem. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je prezentovalo fotodokumentaciju sa ekshumacija rađenih od 1996. do 2005. na području Bosanske Krupe, Mrkonjić Grada i drugih opština oko 20 osoba, kao i zapisnike o sudsko-medicinskoj i kriminalističko-tehničkoj obradi tijela, te identifikaciji.

Doktor sudske medicine Željko Karan objasnio je da je, nakon ekshumacija 90-ih, identifikacija vršena klasičnom metodom, a da se DNK analiza masovno počela raditi 2002. godine.

“Tad nije bio zahtjev prema meni za obdukcijom ili antropološko-morfološkom analizom. Tu sam bio da pomognem prilikom klasične identifikacije”, objasnio je Karan za slučaj posmrtnih ostataka ekshumiranih 1996. godine.

Za jedan od prezentovanih slučajeva naveo je da je konstatovao prostrelnu ranu, dok se za ostale nije naveo uzrok smrti. Kazao je da su na nekim posmrtnim ostacima vidljivi višestruki prelomi kostiju, što može ukazivati na različite uzroke povreda.

U pojedinim ekshumacijama pronađeni su manji dijelovi ugljenisanih kostiju, kao što je slučaj žene iz jedne zapaljene kuće.

“Ovdje je rađena klasična identifikacija, jer nemate šta dostavljati. Nema šanse da se iz ovakvih ostataka izvuče DNK”, objasnio je Karan.

Branilac Ifet Feraget prigovarao je da nije jasno kakve veze prezentovani nalazi imaju sa optužnicom. Tužiteljica Marijana Čobović je kazala da se radi o licima iz optužnice, a Feraget je rekao da i dalje nije jasno kako je to povezano s navodima optužnice o napadu Armije BiH.

Dudakovićev branilac Asim Crnalić kazao je da Odbrana ne insistira da Tužilaštvo dokazuje uzrok smrti.

Za zločine na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata sudi se bivšem komandantu i pripadnicima Petog korpusa Armije BiH – Atifu Dudakoviću, Sanelu Šabiću, Ibrahimu Šiljediću, Safetu Salihagiću, Adisu Zjakiću, Redžepu Zlojiću, Samiru Solakoviću, Fatmiru Muratoviću, Muharemu Aleševiću, Huseinu Balagiću, Edinu Domazetu, Ejubu Koženjiću, Ibrahimu Nadareviću i Saidu Mujiću.

Suđenje se nastavlja 3. juna.

Marija Taušan