Suđenje

Ćamil Ramić i ostali: Dokazi o formiranju zatvora i spiskovi zarobljenika

20. Maja 2024.15:45
Na suđenju za zločine počinjene u Goraždu, Višegradu i Rogatici, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je nastavilo s ulaganjem materijalnih dokaza.
Ćamil Ramić s braniteljicom Vasvijom Vidović. Foto: BIRN BiH

Marijana Čobović, tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kao dokaze uvela je Naredbu Istočnobosanske operativne grupe (IBOG) za pripremu Vojnog zatvora, Vojnog suda i Vojne policije, kao i Naredbu komande IBOG-a o formiranju čete Vojne policije od 2. novembra 1992. godine.

Tužiteljica je u dokaze Optužbe uvela i spisak radnika koji su bili zaposleni u Vojnom pritvoru 19. marta 1993, te Izvještaj o adaptaciji Vojnog suda u Goraždu.

Kao dokaz Optužbe uveden je izvještaj koji je poslan Dokumentacionom centru za istraživanje ratnih zločina, od 17. marta 1993. godine, a u kome je navedeno da “muslimanske snage ne pristaju na razmjenu ratnih zarobljenika”.

Čobović je uložila i Zahtjev za ustupanje prostorija, koji je potpisao Himzo Selimović, od 11. maja 1993. godine, a u kome se navodi da Komanda IBOG-a traži da se obezbijede uslovi za smještaj ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo je uvelo i spisak stražara zaposlenih u Vojnom pritvoru, kao i spisak pripadnika vojne čete koja je bila u komandi IBOG-a od 6. jula 1993. te Naredbu komande IBOG-a od 16. jula 1993. iz koje se, kako je kazala tužiteljica, i zvanično potvrđuje da je Selimović bio na poslovima bezbjednosti.

Među dokaze je uvršten i Izvještaj Vojnog pritvora o broju zatvorenika, kojih je u septembru 1994. bilo 23, te Pregled prijema i otpusta zatvorenih lica i Spisak zarobljenih srpskih boraca.

Tužilaštvo je kao dokaze optužbe uvelo i Matične knjige boraca Prve slavne Višegradske brigade, među kojima su navedeni Izvodi iz evidencija za optuženog Ramiza Mićivodu, te kopiju Matičnog kartona s personaliziranim podacima optuženog Selimovića.

Odbrane su za većinu dokaza uložile prigovore relevantnosti i autentičnosti.

Za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada, osim Selimovića i Mićivode, sudi se Ćamilu Ramiću. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. godine na području Rogatice i Goražda.

Nastavak suđenja je 3. juna.

Senita Patković