Suđenje

Peulići i Đurić: Razgovori radi smirivanja situacije

15. Maja 2024.15:25
Na suđenju za zločine na području Skender-Vakufa i Travnika, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetio se razgovora s optuženim Boškom Peulićem, koji je vođen zbog smirivanja situacije nakon eksplozije.
sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Svjedok Asim Fazlić kazao je da je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Travniku kada su 20. aprila 1992. dobili dojavu da je bila eksplozija na mjestu gdje se ranije održavala predvojnička obuka.

Fazlić je ispričao da je izašao na mjesto događaja i posredstvom radija smirivao narod.

“Svratio sam u Turbe. Razgovarao sam s gospodinom Peulićem. I Filipović je bio tada“, prisjetio se svjedok, dodajući da su razgovori bili posvećeni smirivanju situacije.

On je govorio i o obezbjeđivanju releja od strane pripadnika policije. Kazao je da je poslao pojačanje na relej, odakle su nakon nekog vremena javili da su opkoljeni i zatražili pomoć. Naveo je da je jedan mladi policajac poginuo.

“Uglavnom su tamo bili rezervni policajci. Oni su zarobljeni i odvedeni u Skender-Vakuf“, rekao je Fazlić.

Dodao je da su na kraju razmijenjeni i čuo je da su bili pretučeni u Skender-Vakufu.

Na pitanje Odbrane da li se sjeća sastanka u Gostilju, na kojem je bio Peulić kao i drugi predstavnici civilnih i vojnih vlasti, Fazlić je rekao da je moguće da je održan, ali se ne sjeća. Optuženi Peulić je kazao da su imali samo sastanak u Gostilju i da on nikad nije bio u Turbetu.

Na pitanje branioca Zorana Kisina da li je na releju bila i vojska, svjedok je rekao da ne zna.

Boško i Davor Peulić te Petar Đurić optuženi su za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjene od maja do oktobra 1992. na području Skender-Vakufa i Travnika. Optužnica tereti Boška Peulića u svojstvu komandanta 22. lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, Đurića kao de facto komandira jedinice Vojne policije, a Davora Peulića kao de facto komandira centra veze.

Suđenje se nastavlja 29. maja.

Marija Taušan