Vijest

Podignuta optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića i ostalih zbog organizovanog kriminala

17. Aprila 2024.12:10
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Ibrahima Hadžibajrića, nekadašnjeg načelnika sarajevske općine Stari Grad, i još četiri osobe, zbog organizovanog kriminala i drugih krivičnih djela.
Dovođenje Ibrahima Hadžibajrića na saslušanje u sarajevsko Kantonalno tužilaštvo. Foto: N1

Kako je saopćeno iz Tužilaštva, uz Ibrahima Hadžibajrića optuženi su Elmedin Karišik, Seid Hadžibajrić, Alma Destanović, Fahrudin Novalija i firme “Plaza Group“.

Iz Tužilaštva su saopćili da je optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića podignuta zbog organizovanog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanjem dara i drugih oblika koristi, pranjem novca, krivotvorenjem službene isprave, sprečavanjem dokazivanja i davanjem lažnih podataka o imovini i prihodima, prema Zakonu o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

Karišik se tereti za organizovani kriminal u vezi s davanjem dara i drugih oblika koristi, pranjem novca, davanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, davanjem lažnog iskaza i zloupotrebom ovlaštenja u privrednom poslovanju.

Seid Hadžibajrić je optužen za organizovani kriminal u vezi s pranjem novca i primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a Destanović za organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja i pranjem novca. Ona je ova djela, prema Tužilaštvu, počinila kao sekretar uprave Općine Stari Grad.

Optužnica tereti Novaliju da je počinio “davanje dara i drugih oblika koristi”, dok je firma “Plaza Group“ Sarajevo optužena da je počinila zloupotrebu ovlaštenja u privrednom poslovanju.

Kako se navodi, Ibrahim Hadžibajrić i Karišik terete se da su organizovali kriminalnu grupu koja je od 2019. do 2023. počinila niz krivičnih djela povezanih sa zloupotrebama i nezakonitim izdavanjem nekretnina u vlasništvu općine Stari Grad.

“Ibrahim Hadžibajrić i Alma Destanović su, prekoračenjem svojih službenih ovlaštenja, zaobilazili Općinsko vijeće Općine Stari Grad za donošenje odluka o upravljanju imovinom Općine, kako bi ih dodijelili firmama ‘Parking tim’, ‘EuroPark’ i ‘Šemrani’, u kojima je Elmedin Karišik postavio pojedine osobe za direktore, a u stvarnosti su on i Seid Hadžibajrić vodili sve poslove i zajedno s Ibrahimom Hadžibajrićem dijelili novac koji su te firme ostvarivale izdavanjem“, navodi se u saopćenju.

Pored toga, optužnicom se Ibrahim i Seid Hadžibajrić terete da su primili mito od Karišika o prenosu prava vlasništva nad stambenom zgradom u ulici Goruša u općini Centar, koju bi Karišik preko povezane firme prepisao bivšem načelniku općine Stari Grad po njegovom penzionisanju. Zauzvrat, Hadžibajrić je izdavao niz nezakonitih odluka u korist Karišika i firme “Plaza Group“ u vidu davanja prostora za reklamne panoe, odobrenja za građenje, urbanističke saglasnosti i niz drugih odluka iz domena rješavanja općinskog načelnika.

Također, Ibrahim Hadžibajrić se, prema saopćenju, tereti da Uredu za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo nije prijavio nekoliko stotina hiljada KM, koje je posjedovao on i članovi njegove porodice na tekućim, deviznim i oročenim računima u komercijalnim bh. bankama.

Iz Tužilaštva pojašnjavaju da je ovo prva optužnica u Kantonu Sarajevo nakon uvođenja ovog krivičnog djela u krivično zakonodavstvo Kantona Sarajevo.

“U dijelu istrage koja se odnosila na najteže oblike izbornih prevara, Ibrahim Hadžibajrić se tereti da je, prilikom prijave svoje tadašnje političke stranke Nezavisna bosanskohercegovačka lista, upotrijebio neistinit spis s kompletnim krivotvorenim obrascima Centralne izborne komisije BiH u kojima je zloupotrebljeno na hiljade ličnih podataka građana BiH, koji su navodno potpisali obrasce podrške njegovoj političkoj stranci za učešće na Opštim izborima 2018. godine“, navodi se u saopćenju.

Optužnicom se Ibrahim Hadžibajrić i Destanović terete i za nezakonito izdavanje odobrenja za građenje pravnom licu “Amko komerc“ i općini Stari Grad u ulici Dženetića čikma, dok je Novalija optužen da je dao mito Ibrahimu Hadžibajriću za nezakonitu prodaju zemljišta u ulici Magoda koje je u ime Ibrahima Hadžibajrića, kao prljav novac, oprao Seid Hadžibajrić, a Ibrahim Hadžibajrić od njega kupio apartman u opštini Baška Voda u Hrvatskoj.

Iz Tužilaštva su naveli da je optužnicom predloženo oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 1,6 miliona KM, koja se sastoji od gotovog novca, stanova, apartmana, stambeno-poslovnog objekta, kao i prošireno oduzimanje imovinske koristi od 963.190 KM, koja se sastoji od gotovog novca po računima, oročenim sredstvima u bankama u BiH, udjelu u investicionom fodnu i nekretninama.

Optužnicom je predloženo i saslušanje 129 svjedoka, osam vještaka i izvođenje nekoliko hiljada materijalnih dokaza.

U ovom predmetu, kako je navedeno, ishodovano je preko deset sudskih odluka o mjerama osiguranja imovinske koristi stečene krivičnim djelom.

Prema saopćenju, privremeno je oduzeto nekoliko nekretnina, luksuzni automobil, novac na računima i udio u investicionom fondu, koji su povjereni na čuvanje i upravljanje Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom, s kojom je ostvarena saradnja u finansijskoj istrazi.

“Poseban značaj saradnje se ogleda u činjenici da je prvi put odlukom domaćeg suda ishodovana privremena mjera oduzimanja nekretnine u inostranstvu – apartman Ibrahima Hadžibajrića u Baškoj Vodi“, navodi se.

Tužilaštvo je optužnicom predložilo i oduzimanje svih predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela, izricanje mjera sigurnosti zabrane obavljanja službenih i drugih dužnosti, te zabranu obavljanja određenih djelatnosti. Ibrahimu i Seidu Hadžibajriću, te Krišiku predloženo je i produženje pritvora.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Lamija Grebo