Suđenje

Peković: Saznanja o ubistvu majke

22. Aprila 2024.16:17
U nastavku suđenja Slobodanu Pekoviću u podgoričkom Višem sudu za zločine počinjene 1992. na području Foče, svjedok je kazao da je od članova svoje porodice čuo da je njegovu majku ubio optuženi.
Foča. Foto: BIRN BiH

Meho Šabanović je, svjedočeći videolinkom iz Suda Bosne i Hercegovine, rekao da je očevidac ubistva njegove majke Emine njegava stara nana, koja je sve ispričala svjedokovoj tetki Ramizi Grcić.

Naveo je da mu je tetka ispričala da je 8. juna 1992. optuženi došao u njihovu kuću i tražio njega, njegovog brata i oružje, te da je njegovu majku, nakon što je dala negativan odgovor, optuženi priveo.

“Tu je bila stara nana Begija, koja ga je poznala i pitala ga: ‘Šta to radiš snahi?’”, na što je optuženi odgovorio da će se vratiti po nju”, ispričao je svjedok.

Na pitanje Tužilaštva ko je sve vidio šta se desilo njegovoj majci, svjedok je kazao da je sve nana ispričala Hatidži Šabanović. Svjedok je rekao da je činjenice o ubistvu majke saznao od tetke Ramize, kojoj je sve prenijela nana Begija, a koja je ispričala da je njenu snahu optuženi, “uz mučenje, gonio 300 metara”.

Specijalno tužilaštvo Crne Gore je ranije ovaj predmet preuzelo od Bosne i Hercegovine i podiglo optužnicu, a pojedini mediji u susjednoj zemlji su objavili da je optuženi promijenio prezime iz Ćurčić u Peković.

Optužnica ga tereti da je, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), tokom 1992. godine, za vrijeme napada na selo Hum u općini Foča, pucajući iz vatrenog oružja počinio ubistvo dvoje civila bošnjačke nacionalnosti. Tereti se i da je, zajedno s drugim osobama, sudjelovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti, te lično počinio silovanje jedne osobe.

Svjedok je kazao da je optuženi dobro poznavao njegovu kuću i porodicu.

“Hrane je pojeo kod nas koliko i kod sebe”, opisao je svjedok kakav su odnos imali sa optuženim.

Na pitanje Odbrane kako je nana Begija mogla da vidi šta se dešavalo s njegovom majkom 300 metara, svjedok da je ispričao da je mogla da vidi šta se dešavalo 150 metara, a da je pretpostavljala da se i narednih 150 metara dešavalo isto.

Rekao je svjedok i da je njegova majka zapaljena i da je, nakon ekshumacije 1996. godine, pronašao njene bisere i veru na ruci.

Predsjednica Sudskog vijeća Nada Rabrenović pitala svjedoka da li može opisati optuženog, a Šabanović je kazao da se ne može sjetiti jer je prošlo mnogo godina.

Nakon što nije mogao da opiše optuženog, Odbrana je izjavila da će podnijeti krivičnu prijavu protiv svjedoka i uložili su prigovor na njegov iskaz, navodeći da nema dokaznu snagu.

Kada je Šabanović završio sa svjedočenjem, prekinut je link s Višim sudom u Podgorici.

Senita Patković