Suđenje

Stovrag: Udarao ga jedan kome nije znao ime

19. Aprila 2024.15:16
Na suđenju Mustafi Stovragu za zločine počinjene u Goraždu, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je ispričao kako ga je na spratu zgrade ZOIL-a udaralo lice koje ne poznaje.
Goražde. Foto: BIRN BiH

Milorad Ćupović ispričao je da je bio pripadnik Ruđanske brigade i kako je zarobljen na položaju u Strmici 21. januara 1993. godine.

“Mene je zarobila bh. vojska. Bio sam pretučen, ne znam ko. Vojska ko vojska“, kazao je svjedok i dodao da je pao i mrak i bili su natjerani da prođu kroz tunel koji je bio miniran.

Rekao je da je tom prilikom pao na minu i od tada nema petne kosti i ne vidi na lijevo oko.

Svjedok je kazao da su tada zarobljena 24 pripadnika njegove brigade, te su ranjeni prebačeni u bolnicu u Goraždu. Rekao je da je poslije bolnice premješten u zgradu Zavoda za osiguranje imovine i lica (ZOIL), gdje je ostao 21 mjesec. Ispričao je da su zarobljenici bili smješteni u ćelijama koje su označene brojevima, a da on je bio u ćeliji broj jedan.

Ispričao je da su ih na sprat izvodili na ispitivanje, gdje je, kako je rekao, bio Ramiz Mićivoda i još jedan kojem nije znao ime. Naveo je da ga je počeo tući taj kojem nije znao ime, a nakon njega, kazao je, udarao ga je Mićivoda. Svjedok je kazao da je poslije toga vraćen u ćeliju, gdje je sam sebi morao rukama vaditi zube.

Ćupović je dao iskaz na suđenju Stovragu koji je u svojstvu pripadnika Službe javne bezbjednosti, optužen za udaranje zatvorenika u vojno-istražnom zatvoru u Goraždu.

Mićivoda je pred Sudom BiH optužen uz Ramiza Ćamila, Himzu Smajlovića u drugom predmetu za zločine nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada počinjene od 1992. do 1994. godine. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači za zločine u Rogatici i Goraždu.

Svjedok Ćupović je rekao da je vidio kako se stražari ponašaju prema Himzi, kao prema glavnom.

Ispričao je da su Čajničani razmijenjeni nakon tri ili četiri mjeseca, a on je ostao do 10. oktobra 1994. i bio je prisiljen da potpiše izjavu.

Muhidin Kapo, branilac Stovraga, je rekao da svjedok nikako nije spomenuo njegovog branjenika, te ga upitao da li može opisati kako je izgledalo drugo lice koje ga je udaralo, osim Mićivode, na šta je svjedok odgovorio da je to lice bilo crno, manjeg rasta i tada je izgledao da je u četrdesetim godinama. Nakon toga je branilac predočio iskaz iz 2007., kada je svjedok kazao da je lice koje ga je udaralo bilo plavo.

Tužiteljica Marijana Čobović je rekla da branilac pročita cijeli iskaz u kome je svjedok izjavio: “Crni me je prvo udarao i rekao Mićivodi da nastavi”, te je dodao da njega nije poznavao i nikakvih detalja o njemu nije imao.

Jovan Tomić posvjedočio je da je zarobljen 21. januara 1993. na lokalitetu Vrziglava u okolini Rudog. Kazao je da je druga strana čekala da 18 zarobljenih prvo prođe kroz tunel, koji je miniran, da neko njihov na bi stao na minu i tom prilikom je ranjen Ćupović.

Svjedok je kazao da su sve zarobljenike odveli u Goražde, gdje su bili raspoređeni po ćelijama i da su vođeni na ispitivanje.

“Neko dobije batine, neko ima modrice, neko nema”, opisao je svjedok.

Rekao je da je Himzo bio glavni te opisao da je dolazio kada bi stizali paketi od porodica.

Naredno ročište bit će održano 17. maja.

Senita Patković