Suđenje

Dodik i Lukić: Objava propisa u Službenom glasniku Republike Srpske u skladu sa zakonom

17. Aprila 2024.16:07
U nastavku suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, i Milošu Lukiću, bivšem vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika ovog entiteta, svjedokinja Državnog tužilaštva je izjavila da se propisi u Službenom glasniku objavljuju u skladu sa zakonom.

Milorad Dodik pred zgradom Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Svjedokinja Milka Devušić kazala je da je bila privremeno imenovana na poziciju vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske. Prema njenim riječima, na ovu poziciju ju je kao zaposlenicu Službenog glasnika, u kojem je sada urednica redakcije, predložio bivši vršilac dužnosti direktora Vladimir Janković.

Pojasnila je da se akti u Službenom glasniku objavljuju u skladu sa Zakonom o objavljivanju zakona i propisa. Upitana o obrascu “SG-23”, kazala je da je on tehničke prirode, u kojem se vrše evidencije ko je učestvovao u radnom postupku i pripremi određenog broja, kao i radnih sati.

“Objava nekog propisa u Službenom glasniku objavljuje se u skladu sa Zakonom. Obrazac je interni dokument, nema nikakvu pravnu snagu. Urednik, tehnički urednik i glavni i odgovorni urednik potpisuju obrazac. Potpis direktora pokazuje da je on upoznat da je glasnik pripremljen”, opisala je te dodala da se i bez potpisa direktora objavljuje Službeni glasnik.

Nakon saslušanja svjedokinje, Odbrana Milorada Dodika je konstatovala da je njen iskaz protiv optužnice. Dodik je rekao da je ponosan na ljude iz Službenog glasnika koji poštuju procedure i zakon, kao i da oni ne odlučuju hoće li nešto biti objavljeno ili neće, već to rade u skladu s procedurama.

Prema njegovom mišljenju, “oni”, aludirajući na tužioce, ne bi mogli raditi ni u Službenom glasniku, nakon čega je upozoren da ne vrijeđa stranke u postupku.

Dodik i Lukić su optuženi da su od 1. do 9. jula 2023. godine u Banjaluci – svjesni i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, kao i odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a – preduzimali radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka, ne primjenjujući i ne provodeći odluke visokog predstavnika.

Svjedok Vladimir Janković je kazao da je obavljao funkciju vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika na prijedlog političke partije Demos. Prema njegovim riječima, imenovala ga je Vlada Republike Srpske, a na dužnost je stupio 17. maja 2023.

“S obzirom da sam bio kratko, vidio sam da to nema veze sa mojim obrazovanjem, udaljeno je od mjesta stanovanja i vidio sam kako to funkcioniše, ne bih kvalitetno obavljao. Imao sam i problema sa zdravljem. Milka Devušić je došla poslije mene. Na bolovanje odlazim 19. maja. Dva dana sam radio”, rekao je Janković i dodao da nije bilo drugih razloga za ostavku.

Predočena mu je izjava iz istrage u kojoj je navedeno da je ostavku dao zbog previše obaveza i velikog stresa. Danas je u sudnici pojasnio da nije razumio pitanje, te da je stres bio zbog velikih poslovnih obaveza i zdravstvenog stanja.

“Nisam upoznat sa procedurama objavljivanja ukaza u Službenom glasniku”, zaključio je Janković.

Dodik je prokomentarisao da ne može da vjeruje da Tužilaštvo ovim svjedokom nešto dokazuje.

Na upit Odbrane Lukića, svjedok je kazao da nije niko vršio pritisak na njega da podnese ostavku.

Nakon saslušanja svjedoka, Tužilaštvo je u spis uvelo prijedlog i naredbu Suda o privremenom oduzimanje predmeta i dokumenata. Odbrane su prigovorile na relevantnost, uz pojašnjenje da se sve dobrovoljno predalo.

Prije saslušanja svjedoka, sutkinja Sena Uzunović je rekla da je Sud saglasan s prijedlogom Odbrane Dodika da advokat iz Srbije Goran Petronijević prisustvuje suđenjima kao pravni savjetnik, ali da ne može imati aktivno učešće u sudnici.

Naredno suđenje je zakazano za 29. april.

Emina Dizdarević Tahmiščija