Suđenje

Ključo: Saznanja da je optuženi otišao u Siriju

16. Aprila 2024.12:39
Na suđenju Vildanu Ključi za učešće na stranim ratištima, svjedoci Državnog tužilaštva su ispričali kako su čuli da je optuženi otišao u Siriju.

Državni sud. Foto: BIRN BiH

Adnan Batalović je naveo da Ključu poznaje minimalno 20 godina i da ga je posljednji put vidio prije više od deset godina. Kazao je da je saznao, najviše preko medija, da je bio u Alepu u Siriji. Svjedok je ispričao i da se s optuženim ranije čuo putem društvenih mreža, kada mu je potvrdio da je u Siriji.

Tužilaštvo ga je podsjetilo na izjavu iz 2016. godine u kojoj je kazao da mu je jednom tokom komunikacije Ključo rekao da je ranjen od aviobombe, što je Batalović i potvrdio. Ipak, negirao je da je u izjavi rekao da je za Ključu “spoznao da je na strani ekstremista“.

Samir Ključo je također kazao da poznaje optuženog otkako su bili djeca, a posljednji put ga je vidio 2011. ili 2012. godine.

“Kažu da je otišao u Siriju, ali ne znam“, kazao je.

Prema dijelu njegove ranije izjave koji je pročitalo Tužilaštvo, svjedok je kazao da je optuženi 2012. otišao na ljetovanje u Tursku i poslao poruku da je “otišao u džihad”. Svjedok je naveo da je to izjavio, ali se ne sjeća. Odbrani je potvrdio da se optuženi “vratio iz džihada“ nakon mjesec dana.

Oba svjedoka su u unakrsnom ispitivanju rekla da ne znaju ništa o Ključinom eventualnom vojnom angažmanu.

Treći svjedok Jasenko Cero ispričao je da Ključu poznaje iz džamije, gdje ga je i vidio posljednji put, ali nije se mogao sjetiti koje godine. Dodao je da ne zna gdje je Ključo bio i da mu je porodicu vidio jednom u prolazu.

I njega je Tužilaštvo podsjetilo na izjavu iz 2017. godine u kojoj je, između ostalog, naveo da je za njegov odlazak u Siriju čuo nakon izvjesnog vremena, što je i potvrdio u sudnici, dodavši da su “džematile čuli da je otišao“. Odbrani je naveo da ne zna šta je radio ni gdje je bio u Siriji.

Vildan Ključo je optužen za organizovanje terorističke grupe. Prema optužnici, boravio je na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asafa” na teritoriji koju je kontrolisao takozvani ISIL, koji su Ujedinjene nacije proglasile terorističkom organizacijom. Kako se navodi, Ključo je jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na području Sirije i Iraka, gdje je bio do povratka u BiH 2023. godine.

Kao svjedok, na današnje ročište bio je pozvan i otac optuženog – Fahrudin Ključo, koji je iskoristio svoje zakonsko pravo da ne svjedoči, zbog srodnosti s optuženim.

“Ja bih samo želio znati kada ćete mi vratiti moje dijete“, kazao je on, dodavši da se radi o dobrom djetetu.

Tužilaštvo je reklo i da je izmijenilo optužnicu i da je došlo do prekvalifikacije, ali je nije čitalo u sudnici.

Suđenje će se nastaviti 23. aprila.

Lamija Grebo