Vijest

Nakon devet mjeseci, Tužilaštvo istražuje pretučenog mladića iz Bratunca

12. Aprila 2024.16:55
Devet mjeseci nakon što je teško pretučen u Bratuncu, protiv snimatelja i muzičara Osmana Mehanovića otvoren je predmet u bijeljinskom Okružnom javnom tužilaštvu zbog povreda koje su zadobili maloljetnici koji su ga napali.
Bratunac. Foto: BIRN BiH

Osman Mehanović, koji je teško pretučen 23. juna 2023. godine, predmet je nove tužilačke istrage, potvrdili su iz Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini. Navode da je novi predmet otvoren zbog povreda koje su zadobili maloljetni napadači na ovog povratnika u Bratunac.

“Tokom istrage vještak je utvrdio da su maloljetnici zadobili također povrede i onda je istraga pokrenuta u smjeru Osmana Mehanovića, vezano za povrede koje su nanesene maloljetnicima”, kazali su iz Tužilaštva.

Kada je riječ o maloljetnim napadačima, za njih je Tužilaštvo predložilo mjeru pojačanog nadzora starateljstva, o čemu treba da se očituje nadležni sud.

Mehanović je napadnut na parkingu jednog ugostiteljskog objekta u Bratuncu, a policijski službenici su vrlo brzo identifikovali tri maloljetne osobe kao napadače, o čemu je Detektor ranije pisao.

Tada je Mehanović naveo da će podnijeti privatnu tužbu protiv napadača, a događaj su osudile brojne organizacije i pojedinci iz cijele BiH, među kojima i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je pozvao napadnutog povratnika i najavio mu da će učiniti sve što je u njegovoj moći da napadači budu procesuirani.

Otvaranje predmeta protiv Mehanovića njegov advokat Mustafa Alić smatra direktnim zastrašivanjem povratnika u Republiku Srpsku, a koje ovog puta pokreću institucije ovog entiteta. Alić dodaje i da je pravni nonsens da u jednom predmetu žrtva bude i napadač, zbog čega smatra da je riječ o instruisanom zastrašivanju povratnika i porodice Mehanović, čiji član je reagovao javnim istupom nakon napada i zatražio zaštitu svojih prava.

“To je jedna poruka Tužilaštva, odnosno Republike Srpske prema povratnicima, ukoliko budu tako žustro se borili i branili svoja prava, da mogu biti u svakom trenutku privedeni, istraživani”, dodaje Alić.

On je najavio da će se u predmetu koji se vodi protiv maloljetnih napadača njegov branjenik ponašati u skladu sa svojom ulogom žrtve i da će tražiti nadoknadu štete, a da će, ukoliko Mehanović bude optužen za isti incident, Tužilaštvo samo sebe pobijediti jer je to pravni nonsens.

Mehanović i njegova porodica nisu željeli govoriti za medije, zbog istrage koja je u toku, ali njihov pravni zastupnik navodi da danas žive u strahu zbog događaja koji su se desili u proteklim mjesecima.

“Tu su mu vikali da će ga zaklati, kao što su klali Bošnjake u Srebrenici. Imamo nakon toga činjenicu da devet mjeseci Tužilaštvo ne reaguje po tom pitanju ni na jedan način, i da se sada okreće stvar da je on kriv što su ga napali”, pojašnjava Alić.

Prema njegovim riječima, ova porodica nije u mogućnosti slobodno se kretati u Bratuncu, a ovakvo ponašanje i neadekvatna reakcija institucija dodatno su ohrabrili one koji su spremni napadati povratnike. Sramotnim ocjenjuje i činjenicu da ovaj slučaj nije razriješen u roku od mjesec dana, a nadležni nisu sankcionisali napadače i poslali poruku da su Bošnjaci sigurni u Republici Srpskoj.

“Oni sada tu definitivno imaju strah da odu po hljeb u toku bijelog dana”, kazao je Alić.

Enes Hodžić