Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Nalaz vještačenja povreda

8. Aprila 2024.14:30
Na suđenju na zločine u Goraždu, vještak Državnog tužilaštva je iznio nalaz i mišljenje o povredama, među kojima su i one nastale u borbenim dejstvima.
Goražde. Foto: BIRN BiH

Vještak Goran Stanojkovski je govorio o opisu rana i postavljenim dijagnozama, pozivajući se na medicinsku dokumentaciju. Među dijagnozama je ustanovljen i reaktivni depresivni poremećaj, nastao kao posljedica zlostavljanja.

Vještak je konstatovao da je dokumnetacija na osnovu koje je iznio zaključke i mišljenja oskudna i neprecizna, te da su spomenute povrede “ratne prirode“.

Za jednog od ranjenih čiju je dokumenatciju vještačio, Stanojkovski je nevao da je teško povrijeđen u eksploziji 1993. godine, potom zarobljen, pa razmijenjen 1994. godine. Vještak je pojasnio da su povrede zadobijene djelovanjem mine.

Odbrana je prigovorila čitanju dokumentacije, tvrdeći da su “povrede nastale u borbenim dejstvima, a ne u zatvoru u Goraždu“.

Vještak je naveo da su Branko i Ljubinko Arsić zadobili povrede.

Kod jedne osobe kod koje se spominje ranjavanje u akciji, vještak je, na osnovu dokumentacije, konstatovao zamućenje oka. Na pitanje tužiteljice Marijane Čobović o načinima nastanka povrede, vještak je rekao da to mogu biti i predmeti različitih vrsta, tupi i oštri.

Za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada, sudi se Ćamilu Ramiću, Himzi Selimoviću i Ramizu Mićivodi. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. godine na području Rogatice i Goražda.

Sud je naložio Stanojkovskom da dupuni nalaz vještačenja za tri osobe čija se imena nalaze na otpisnim listama goraždanske bolnice, a kako bi dao zaključak i mišljenje po pitanju njihovog tretmana nakon ranjavanja.

Naredno ročište je planirano za 15. april.

Irvin Pekmez