Suđenje

Miljanović i ostali: Saznanja o ubistvima

8. Aprila 2024.16:49
Na suđenju za zločine počinjene u Bijeljini u septembru 1992., svjedok Tužilaštva je kazao da je čuo kako su članovi porodica Sejmenović, Malagić i Sarajlić odvedeni i ubijeni.
Kuće iz kojih su odvedeni civili u naselju Bukreš kod Bijeljine. Foto: BIRN BiH

Dušan Spasojević, nekadašnji krim-inspektor u Stanici javne bezbjendosti (SJB) Bijeljina, ispričao je da je već od aprila 1992. godine u ovom gradu bilo dosta vojnih i paravojnih jedinica, te da je policija stavila punktove kako bi koliko-toliko kontrolisala priliv tih jedinica.

Jedna od jedinica koja je tu bila, kako je naveo, bila je i jedinica komandira Duška Malovića koju su činili “najvjerovatnije pripadnici MUP-a koji su bili najvjerovatnije sa Sokoca“.

Tužilaštvo je svjedoka upitalo za saznanja o slučaju iz spetembra 1992., vezanom za porodice Sejmenović, Malagić i Sarajlić, a Spasojević je rekao da “zna da su ljudi odvedeni i pobijeni“. Dodao je da je lično poznavao ubijene Osmana Sarajlića i njegovu suprugu.

Saznanja o ubistvima, pojasnio je, dobio je od kolega. Naveo je i da mu nije poznato da se tada vodila istraga za ta ubistva, ali je bilo govora da su kolege išle na mjesto događaja. Spasojević je naveo i da su se nakon rata malo više raspitivali o ovim ubistvima.

“Čuli smo kada su ti momci krenuli na izvršenje zadatka i zločina, da je Stevo Bokarić bio tu u toj sali“, rekao je Spasojević.

On je naveo i da je u augustu i septembru 1992. u zgradi SJB-a bila i Služba državne bezbjednosti (SDB). Za Bokarića je rekao da ga je slabo poznavao i zna da je primljen u SDB, ali je nakon tog događaja ili udaljen ili napustio službu.

Spasojević je rekao da je jedno jutro u krugu stanice naišao na jednog “pripadnika ‘Šarenih'“, koji je prao kamion “110-ku”, i primijetio da je voda bila crvena i asocirala ga je na krv, o čemu je sačinio zabilješku. Odgovarajući na pitanje Odbrane, potvrdio je da bijeljinska policija u septembru 1992. godine nije imala takve kamione.

On je svjedočio na suđenju Živanu Miljanoviću, Stevi Bokariću, Jovici Petroviću, Mirku Simiću, Ljubi Markoviću, Slavenku Kočeviću, Zvonku Pržulju, Milenku Samardžiji i Kosti Staniću, nekadašnjim rukovodiocima i pripadnicima policijskih snaga iz Bijeljine i Sokoca. Optužnica ih tereti za odvođenje 22 civila bošnjačke nacionalnosti iz naselja Bukreš i njihova ubistva pored rijeke Drine u Balatunu u noći s 24. na 25. septembar 1992. godine. Samardžija je optužen i da je na obali Drine iz neposredne blizine pucao u trojicu muškaraca koje je policija privela 11. septembra 1992.

U unakrsnom ispitivanju, Odbrana Bokarića je navela da svjedok u prvoj izjavi uopšte nije spominjao optuženog te postavljala pitanja u vezi sa “anonimkom“, za koju je Tužilaštvo kazalo da “nema veze sa svjedokom“.

Tokom unakrsnog ispitivanja, predsjedavajući Sudskog vijeća Dragan Vukajlović je u više navrata kazao Bokarićevom advokatu Dušku Tomiću da se obrati Sudu kada za to dobije riječ. Tomić je potom zatražio izuzeće sudije Vukajlovića.

“Ja tražim Vaše izuzeće. Već u početku ste pokazali grubu pristrasnost prema meni i mom klijentu. (…) Današnja rasprava me uvjerila da ste Vi izuzetno pristrasni i produžena ruka Tužilaštva“, kazao je Tomić.

Suđenje je potom prekinuto i nastavak će biti zakazan nakon što bude donesena odluka o izuzeću sudije Vukajlovića.

Lamija Grebo