Suđenje

Kapić: Nalaz vještačenja laptopa

8. Aprila 2024.15:57
Na suđenju za planiranje terorističkog napada u Zenici, vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine je izjavio da je izuzeo dokazni materijal sa USB stika i laptopa, te dostavio izvještaj i mišljenje.
Mirza Kapić. Foto: Sud BiH

Elvedin Bečić, policijski službenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je naveo kako je postupao po naredbi Tužilaštva BiH za timsko vještačenje.

Pričajući o standardnim procedurama, Bečić je pojasnio da je praksa izvaditi memoriju ili sadržaj koji bude priključen na forenzičke uređaje, a zatim napraviti forenzičku kopiju.

“Ovo znači da se radi o identičnom sadržaju digitalnog dokaza“, izjavio je vještak te dodao da je prihvatljivo i direktno korištenje diska.

Dodao je da je postupajući po naredbi dostavio izvještaj, te potvrdio da je dostavljeni materijal na CD-u ono što se zapravo nalazi na uređaju. Prema njegovim riječima, radilo se o USB stiku i laptopu.

Braniteljica Lejla Babić je uložila prigovore zakonitosti i relevantnosti u odnosu na drugi izvještaj koji se odnosio na mobilni uređaj, jer ga nije sačinio vještak Bečić.

Sud je usvojio prigovor Odbrane te naveo da bi i drugi vještak trebao biti u sudnici.

U unakrsnom ispitivanju, Bečić je izjavio da se ne nalazi na listi stalnih sudskih vještaka te negirao da posjeduje certifikate za softvere koje je koristio. On je naveo da je na laptopu na aplikaciji Viber pronašao određene materijalne dokaze.

Odgovarajući na pitanje članice Sudskog vijeća Sene Uzunović, Bečić je potvrdio da je ovlašten za ovakvu vrstu vještačenja. Negirao je da mora biti na listi stalnih sudskih vještaka kako bi radio ovu vrstu posla.

Mirza Kapić se tereti da je sredinom 2023. godine – s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije društva, zajedno s njemu poznatim licima, koristeći internet aplikacije putem mobilnog telefona – dogovarao i planirao napad na džamiju “Bosna” u Zenici, koji bi izvršio postavljanjem eksplozivne naprave.

Nastavak suđenja je 26. aprila.

Aida Trepanić