Suđenje

Bužimkić i ostali: Poslije napada 25 boraca vodili kao nestale

8. Aprila 2024.16:33
Na suđenju za zločine na području Bosanske Krupe, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da se nakon napada u maju i julu 1995. na vojne položaje oko 25 boraca vodilo kao nestalo.
Senad Bužimkić (desno). Foto: BIRN BiH

Bivši komandant Prve novogradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Ranko Dabić kazao je da je Drugi bataljon držao položaje na Kobiljnjaku i mostobran na Uni, a da su pripadnici 511. krupske brigade izvršili napad 23. maja. Rekao je da je dobijao izvještaje o napadu i da su se jedinice VRS-a morale povlačiti.

“Izviješten sam da je poginuo Janić Ljuban, a da su četvorica nestala“, rekao je Dabić.

On je naveo da je 3. jula počeo napad na Suvu Među od strane Bužimske brigade, a da je na Osmače napadala 511. brigada. Prema njegovim riječima, narednog dana njegove jedinice su morale napuštati položaje i informisan je da ima oko 20 nestalih.

“Komandant bataljona je bio izričit da su oni zarobljeni. Čuli su se povici: ‘Predajte se!'“, kazao je Dabić.

On je dodao da je većina nestalih razmijenjena u decembru 1995. i martu naredne godine, i da niko nije bio živ.

Na pitanja Odbrana, svjedok je potvrdio da nije bio prisutan na Kobiljnjaku i Osmačama u vrijeme napada. Pojasnio je da su vojnike vodili kao nestale kada nisu znali šta je s njima – da li su poginuli ili zarobljeni.

Za ubistva najmanje 25 zarobljenih pripadnika VRS-a optuženi su Senad Bužimkić, Rizah Fajić, Almir Sefić, Ermin Kadić, Amir Patković, Irfo Velagić, Suad Nesimović i Nedžad Ćehić. Prema optužnici, oni su bili pripadnici 511. brigade Armije BiH.

Dragan Carić kazao je da je bio na položaju na Kobiljnjaku kada je bio napad u maju, i da su krenuli da se izvlače. Ispričao je da su išli u koloni i jedan drugom davali znakove kada mogu preći određena mjesta. Naveo je da je na kraju kolone bio Momčilo Đurić.

“Kada je došao Ćulibrk, očekujemo da će doći i Momčilo, njega nema“, prisjetio se svjedok, dodajući da nije bilo pucnjave.

Kazao je da su nastavili dalje i da su uspostavili liniju odbrane, a dan ili dva kasnije su sa suprotne strane čuli povike: “Hoćete Čupu, hoćete gitaristu?“. On je rekao da su pretpostavili da su govorili o Đuriću, koji je imao rep i svirao gitaru.

Carić je Odbranama rekao da nisu vidjeli ko ih doziva ni ko je zarobio Đurića.

Gojko Pašić kazao je da su prilikom napada 23. maja u njihov rov preko tranšeja došla dvojica vojnika iz susjednog rova. Naveo je da treći vojnik iz tog rova, koji je zvao Boris Ćurguz, nije stigao i nisu znali šta je s njim.

Pašić je naveo da im se Ćurguz pridružio iz pozadine i da je tu prvobitno bio jer nije dobro vidio.

Suđenje se nastavlja 22. aprila.

Marija Taušan