Suđenje

Dudaković i ostali: Nalazi o ekshumacijama starijih osoba u Bosanskom Petrovcu

1. Aprila 2024.16:29
Na suđenju za zločine na području više krajiških opština, doktor sudske medicine Željko Karan nastavio je obrazlagati dokumentaciju sa ekshumacija i identifikacija tijela s područja Bosanskog Petrovca.
Atif Dudaković sa braniocem Asimom Crnalićem. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je prezentovalo zapisnike o sudsko-medicinskoj i kriminalističko-tehničkoj obradi tijela, te identifikaciji deset osoba koje su ekshumirane, a u čemu je učestvovao Karan.

Više tijela ekshumirano je iz masovne grobnice u Petrovom polju u oktobru 1998. godine. Karan je naveo da se za većinu ne može utvrditi uzrok smrti, osim što su na kostima Branka Šikmana uočena oštećenja.

“Vjerovatnoća je da se radi o strijelnoj povredi“, rekao je svjedok.

On je naveo da su iz ove grobnice identifikovani i Ilija, Dara i Rosa Runić, te Đuja Šikman, koji su bili 1909., 1905 i 1912. godište.

Prezentovana je dokumentacija za Milevu Bijelić, Vladu i Savu Knežević, Dragu Miljevića i Jelku Solomun, za koje je takođe navedeno da se radi o starijim osobama. Prema riječima Karana, na kostima Save Knežević pronađena su oštećenja koja ukazuju da je vjerovatno bila izložena dejstvu rafalnog ili eksplozivnog sredstva. Uzrok smrti Miljevića, kako je naveo, mogao bi se povezati sa dejstvom projektila.

“Očigledno je probojno oštećenje od projektila u predjelu karlice“, kazao je svjedok.

Branilac Ifet Feraget kazao je da za jedan od prezentovanih slučajeva postoji potvrda ljekara da se radi o prirodnoj smrti, a u drugom slučaju smrt je nastupila mjesec dana nakon vojne operacije. On je prigovorio da Tužilaštvo u žrtve iz optužnice uvrštava i takve slučajeve.

Za zločine na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata sudi se bivšem komandantu i pripadnicima Petog korpusa Armije BiH – Atifu Dudakoviću, Sanelu Šabiću, Ibrahimu Šiljediću, Safetu Salihagiću, Adisu Zjakiću, Redžepu Zlojiću, Samiru Solakoviću, Fatmiru Muratoviću, Muharemu Aleševiću, Huseinu Balagiću, Edinu Domazetu, Ejubu Koženjiću, Ibrahimu Nadareviću i Saidu Mujiću.

Suđenje se nastavlja 15. aprila.

Marija Taušan