Suđenje

Zeljković i ostali: Svjedokinja tvrdi da nije znala šta potpisuje

29. Marta 2024.16:11
Svjedokinja Tužilaštva na suđenju bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i ostalima, koji se terete za zloupotrebu položaja, izjavila je da je u procesu javne nabavke zaštitnih odijela i maski potpisivala dokumentaciju, uz objašnjenje da nije znala šta potpisuje.
Branislav Zeljković. Foto: BIRN BiH

Branka Subotić Radivojac, koja radi kao doktor u Institutu za javno zdravstvo, rekla je tokom svjedočenja da je učestvovala u procesu nabavke zaštitnih odijela i maski od turističke agencije “Travel for fun”, ali da formalno nije bila upoznata s tim da je imenovana u Komisiju za javne nabavke.

“Pozvala me jedan dan u svoju kancelariju Zora Bijelić, koja je u Institutu radila na poslovima javnih nabavki, i tražila da pogledam neke dokumente i neke sertifikate za tu zaštitnu opremu. Nisam znala u kom svojstvu me poziva, a onda je kasnije došla u moju kancelariju i donijela mi neke dokumente da ih potpišem. Ti dokumenti su bili poredani u obliku lepeze i vidjela sam samo prvu stranu jednog dokumenta”, rekla je ova svjedokinja.

Kako je navela, nije joj bilo prijatno da to potpisuje i da nije znala šta potpisuje, te je Zora Bijelić cijelo vrijeme stajala iznad nje dok je potpisivala dokumente.

Subotić Radivojac je kazala da joj je bilo čudno što odijela nabavljaju od turističke agencije, ali ne toliko da bi joj bilo šta sumnjivo. Prema njenim riječima, tokom same procedure nije imala kontakte sa predsjednicom Komisije Radmilom Barašin, a da u prvi mah nije vidjela da je riječ o nabavci od preko dva miliona KM.

“Prvo sam mislila da je to nešto oko 2.000 maraka. Međutim, kasnije mi je kolegica, kojoj je isto tako odneseno da potpiše, rekla da je riječ o milionima, a ne o hiljadama”, kazala je svjedokinja.

Prema njenim riječima, nije vidjela ni tendersku dokumentaciju, kao ni ostale propratne dokumente, te da nije ni znala šta potpisuje. Navela je i da nije bila u situaciji da preispituje te poteze, s obzirom da je u tom trenutku imala ugovor na određeno vrijeme, a i bila je vanredna situacija koju je izazvao koronavirus.

Svjedokinja je tužiteljici potvrdila da se na svim predočenim dokumentima nalazi njen potpis, ali da to više nikada ne bi uradila.

“Nikada više ne bih to uradila. Ja nikada nisam ni ulicu prešla mimo pješačkog prelaza, a kamoli bila u policiji, prije ovoga”, izjavila je svjedokinja kroz suze.

Zajedno sa bivšim direktorom Instituta za javno zdravstvo Republike Branislavom Zeljkovićem, za zloupotrebu položaja su optuženi Slavko Bojić, direktor firme “Procontrol”, zatim direktor firme “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac, direktor turističke agencije “Travel for fun” Saša Marković, te bivši direktor “Sineks laboratorije” Sani Crljić.

Zeljkovićeva advokatica Jadranka Ivanović ukazala je na to da je svjedokinja davala različite iskaze tokom saslušanja u Tužilaštvu i policiji.

“Svjedokinja je rekla u svom iskazu u Tužilaštvu, a i ovdje sada, da je učestvovala u samo jednom slučaju nabavke, a u zapisniku sa saslušanja u policijskoj upravi kaže da je učestvovala u dva ili tri. A tamo je rekla i da je imala sastanak sa članovima Komisije, te da se kod starijih kolega interesovala o procedurama kod javnih nabavki”, kazala je Ivanović.

Na pitanja o nepodudarnosti izjava, svjedokinja je odgovorila da nije mogla tamo da ocijeni svaku riječ, te da su pitanja u policiji bila sugestivna.

Bojićev advokat Aleksandar Jokić je zbog ovoga tražio da reaguju ili Sud ili Tužilaštvo, po službenoj dužnosti.

“Tražim da se otvori istraga o počinjenom krivičnom djelu ‘davanje lažnog iskaza’ protiv ove svjedokinje ili protiv policajaca koji su sačinili ovaj zapisnik, da se utvrdi da li su oni obmanjivali svjedokinju”, rekao je advokat Jokić.

Suđenje se nastavlja 1. aprila.

Đorđe Vujatović