Suđenje

Ličina i ostali: Zatvorenicima naređeno da igraju užičko kolo na drugima

28. Marta 2024.16:46
U iskazima preminulog svjedoka, koji su pročitani na suđenju za zločine počinjene u Bosanskom Novom, opisana su zlostavljanja i torture u hotelu "Una" Vatrogasnom domu u ovom gradu.
Bosanski Novi. Foto: BIRN BiH

Zijad Šehić je u iskazu datom Državnom tužilaštvu u septembru 2016. godine ispričao kako ga je Vojna policija Vojske Republike Srpske (VRS) u junu 1992. godine odvela u hotel “Una“, gdje je u narednih 40 dana nekoliko puta ispitivan o naoružanju i premlaćivan, zajedno s ostalim zatvorenicima. On je rekao da je poznavao komandira Bogdana Graba i Bosančića, pročitano je na ročištu u Sudu BiH.

Nakon toga, kako je pročitano, naveo je da je odveden u Vatrogasni dom, gdje je zajedno s 25 drugih ljudi bio smješten u podrumskim prostorijama. Naveo je da su hranu dobijali jednom dnevno, da su ih pripadnici Vojne policije policije tukli svakodnevno, kao i da su tjerali da se tuku međusobno.

“Bosančić je naredio da legnem na pod i Blagajčević Fadilu da na meni igra užičko kolo. Drugima je naredio da me tuku. Grab Žare je bio dežurni“, rekao je svjedok tokom istrage Tužilaštvu.

Svjedok je ispričao da su ispitivanja zatvorenika bila na spratu Vatrogasnog doma i da su se svi nakon toga vraćali vidno prebijeni.

Ispričao je kako su ih jedne prilike vojni policajci izveli ispred podruma i teško pretukli u špaliru. Naveo je da su prestali kada je naišao Bogdan Grab i pitao ih šta rade. Neke od zatvorenika koje su izvodili tokom noći, kako je navedeno iz iskaza, nikad nisu vratili.

“Jedne prilike su izveli Isaković Hasana i njegovog sina Hajru. Samo se Hajro vratio. Tu noć nije ništa rekao. Sutra smo saznali da su mu oca ubili kod rijeke Sane“, ispričao je svjedok u istrazi, navodeći i imena drugih zatvorenika koje nakon odvođenja nikada nisu vidjeli, poput učitelja Muković Hase i Razima Gurdića, čije su tijelo pronašli.

Šehić je u Vatrogasnom domu bio zatvoren do septembra 1992. godine, a onda je bio u kućnom pritvoru, te je imao radnu i obavezu da se redovno javlja u Vatrogasni dom.

Ponovo je u Vatrogasni dom zatvoren u februaru 1993. godine. Na spratu ga je, kako je naveo u istrazi prije deset godina, ispitivao Čedo Jelinić, a pretučen je u nekoliko navrata palicama. Rekao je da su ga tukli Mićo Pilipović i Sredić. Iz Vatrogasnog doma je prebačen u Vojno-istražni zatvor u Banja Luku.

Na pitanje tužioca o vojnim policajcima koji su ga tukli, Šehić je naveo imena Milenka Janjetovića, Dragana Đurića, te izvjesnog Santrača koji je bio staklar. Svjedok je rekao, kako je pročitano, da je nakon rata sreo vojnog policajca Vladu Vujatovića, koji mu je rekao da je Bogdan Grab tražio da ga tuče, na šta on nije pristao.

Tužilac Predrag Tomić je pročitao i drugi iskaz ovog svjedoka u kome je potvrdio prethodno rečeno.

Simo Ličina, Nedeljko Pilipović, Žarko Kalinić, Miro Bosančić te Bogdan, Žarko i Jovan Grab optuženi su za ubistva, prisilni nestanak i nečovječno postupanje u Bosanskom Novom. Prema optužnici, oni su – u svojstvu pripadnika voda Vojne policije Lake novogradske brigade Vojske Republike Srpske – zatočenicima u Vatrogasnom domu nanosili velike patnje u periodu od maja 1992. pa do kraja marta 1993. godine.

Odbrana Bogdana Graba navela je da bi svjedoka, da je bio prisutan u sudnici, pitala šta je tačno – da je njihov branjenik rastjerao vojnike koji su ih tukli u špaliru, ili je tražio od Vujatovića da tuče svjedoka.

Suđenje se nastavlja 25. aprila.

Jasmin Begić