Suđenje

Lasica i Milović: Komandir straže u Lozju

28. Marta 2024.15:55
Na suđenju za zločine na području Goražda, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavili su da su u naselju Kokino Selo čuvali straže i da je komandir bio Branislav Lasica.
Branislav Lasica. Foto: BIRN BiH

Miro Vasiljević je kazao da je živio u naselju koje su zvali Kokino Selo i Podkamen i da mu je kuća bila ispod puta, a da su dalje u produžetku živjeli Bošnjaci. On je kazao da nije bio vojno angažovan, ali da su držali straže kod kuća.

Rekao je da se pričalo da ima Teritorijalna odbrana na čijem je čelu Brane Petković. Dodao je da je bila formirana i neka četa čiji je komandir bio Branislav Lasica, a bio je i vod pod komandom Radeta Radovića.

“Lasica bi nas obišao jednom u pet dana. Kako ste, popričamo malo i on ode svojim putem“, naveo je Vasiljević.

On je kazao da zbog bezbjednosnih razloga nije boravio u svojoj kući već kod komšije. Na pitanje o 22. maju 1992., svjedok je rekao da se pucalo, kako mu se činilo, s obje strane, iako nije u tome učestvovao. Vasiljević je rekao da nije vidio ko je sa srpske strane učestvovao u pucnjavi i ne zna ko je stradao od Bošnjaka. Pitan je i o mitraljezu M-53.

“Čuo sam da je bio postavljen ispod moje kuće i da je pucao Mišo Janković“, kazao je svjedok.

Branislav Lasica i Miroslav Milović optuženi su da su, kao komandanti jedinica Vojske Republike Srpske, komandovali i učestvovali u napadu na Lozje (Kokino Selo), prilikom kojeg je ubijeno oko 30 osoba. Navedeno je da su među žrtvama bili uglavnom civili – uključujući žene, djecu i starije – a više desetina ljudi je odvedeno i zatočeno.

Vasiljević je Odbrani rekao da od Lasice nisu dobili nikakvu naredbu osim da budu kod svojih kuća. Na pitanje branioca Dejana Bogdanovića da li je Lasica tražio da budu spremni 25. maja, svjedok je odgovorio da nije.

On je potvrdio da je njegova kuća bila sva izrešetana od pucnjave, kao i još neke kuće. Tužiocu Vladimiru Simoviću je potvrdio da je vidio kako su prvi dan gorjele bošnjačke kuće.

Svjedok Milovan Janjić kazao je da je živio u naselju Podkamen, kojeg su još zvali Lozje i Kokino Selo. Kazao je da su mještani kod svojih kuća držali straže i na srpskoj i na bošnjačkoj strani.

Janjić je rekao da mu nije poznato kako su se zvale jedinice, a da je komandir straža bio Branislav Lasica, te da je bio i komandir voda Rade Radović, kao i glavni komandant Brane Petković. Potvrdio je da je imao pušku M-48, a da su neki imali i automatsko oružje. Za vrijeme napada, 22. maja, kako je rekao, sklonio se u drugu kuću.

“Bio sam treća kuća od moje. Boga sam molio da preživim, da me metak ne stigne“, naveo je Janjić, dodajući da ne zna ko je izvršio napad.

On je kazao da ne zna gdje su tada bili komandiri Radović i Lasica.

Braniteljici Zorani Čarkić je potvrdio da su pucnjave u to vrijeme bile redovna pojava.

Za zločin u Lozju je u drugom predmetu optužen Brane Petković, za kojim je raspisana potjernica.

Suđenje se nastavlja 11. aprila.

Marija Taušan