Suđenje

Ključo: Pregovori o priznanju krivice

26. Marta 2024.11:49
Na suđenju za učešće na stranim ratištima, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o saznanjima vezanim za boravak optuženog Vildana Ključe u Siriji.
Državni sud. Foto: BIRN BiH

Nakon saslušanja četiri svjedoka, na pitanje sudije Ize Tankića, branilac Senad Bilić potvrdio je da se vode pregovori o priznanju krivice.

Svjedok Edin Jašarević kazao je da poznaje Vildana Ključu iz perioda dok je u Livnu radio kao profesor islamske vjeronauke i zna da je otišao iz BiH i pridružio se vojnim strukturama u Siriji. Naveo je da je od Ključine sestre čuo da se on želi vratiti u BiH i zamolila ga je da razgovara s njim.

“Dado je stupio u kontakt sa mnom. ‘Edine, da li postoji mogućnost da se vratim?’ Ja sam mu napravio uputstvo na koji način da se vrati“, prisjetio se svjedok razgovora s optuženim o kojem, kako je istakao, ima najbolje mišljenje.

Prema saznanjima svjedoka, Ključo je bio u Oslobodilačkoj vojsci Sirije, u mjestima gdje je bila opozicija. On je kazao da optuženi, dok je bio u Livnu, nije ispoljavao radikalne stavove.

Ključo je optužen da je boravio na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asafa” na teritoriji koju je kontrolisao takozvani ISIL, a koji je UN proglasio terorističkom organizacijom.

Šaćir Gostivčić kazao je da je njegov sin bio u Siriji i da je jedne prilike razgovarao s njim kad mu je rekao da “priča s Vildanom“. Svjedok je naveo da je poslije saznao ko je otac Vildana. Prema izjavi iz istrage, svjedok je kazao da se čuo sa sinom koji je bio odustan i na njegovo pitanje zbog čega, kazao mu je da se dopisuje s Vildanom Ključom.

Gostivčić je izjavio da bi se moglo reći da je to tačno, a braniocu Senadu Biliću je kazao da je u izjavi dodat naziv mjesta u kojem se Ključo nalazio, kojeg on lično i ne poznaje.

Na ročištu su saslušana i dva svjedoka čija imena ne mogu biti objavljena, a koji su u ranijem periodu boravili na području Sirije. Jedan od njih je kazao da ne zna Vildana Ključu.

Tužilac Dubravko Čampara podsjetio ga je da je priznao da se borio u jedinici “Al- Nusra“ te naveo koga je vidio od bosanskohercegovačkih državljana, između ostalog “misli da je došao Vildan Ključo“. Svjedok je rekao da sedam dana nije spavao zbog ovog svjedočenja jer ga podsjeća na sve što je proživio, uključujući torturu prije deportacije iz Sirije.

Branilac Bilić prigovorio je da je svjedok saslušan u svojstvu osumnjičenog, da nije imao advokata, te da je na suđenju rekao da ne poznaje Ključu i da ga nije vidio u Siriji.

Drugi svjedok čije ime ne može biti objavljeno kazao je da ne poznaje Ključu, ali je čuo da je zatvaran u Siriji i mučen “jer je bio sumnjiv”. Naveo je da ga je uhapsila “Al-Nusra“ jer su smatrali da je “neki obavještajac”.

Na navode iz istrage da misli da je Ključo bio pripadnik Oslobodilačke vojske Sirije, svjedok je rekao da to nije tačno, odnosno da je to načuo.

Nastavak suđenja je zakazan za 2. april.

Marija Taušan