Suđenje

Muratović i ostali: Čuo da je dio Šetićke čete ušao u Pantiće

21. Marta 2024.16:06
Na suđenju za zločine počinjene na području Zvornika, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je čuo da je dio Šetićke čete ušao u zaselak Pantići tokom akcije izvedene u oktobru 1992. godine.
Optuženi i branioci u predmetu “Muratović i ostali”. Foto: BIRN BiH

Smajo Hasanović kazao je da je bio operativac u odredu i da je bio protiv akcije izvedene 8. oktobra 1992. godine, jer je smatrao da ne treba da se šalju ljudi koji su već nekog izgubili.

“Ne znam ni šta je bio cilj. Jednostavno se nisam slagao”, rekao je Hasanović.

Prema njegovim riječima, prije akcije je bio sastanak i misli da je glavni bio Muminović, a da mu je zamjenik bio major Šabić. Naveo je da je na sastanku bio i Mujo Muratović iz Šetićke čete.

Kazao je da se nakon akcije pričalo da su bile borbe u Lukićima i Pantićima, te da su ubijene žene i jedan starac srpske nacionalnosti, ali da ne zna ko je to učinio.

Tužiteljica Zorica Đurđević podsjetila ga je da je u istrazi rekao da je čuo da je u Pantiće bio ušao dio Šetićke čete, među kojima Hajrudin Hasanović, Avdija Muratović i Šaban Hasanović. Svjedok je potvrdio da je to čuo.

Na pitanja Odbrana, svjedok je kazao da ne tvrdi da je Hajrudin Hasanović bio u Šetićkoj četi. Takođe je rekao da je, koliko je njemu poznato, komandir Šetićke čete bio Avdija Muratović.

Mujo Muratović, Rasim Omerović, Asim Alić, Fadil Mujić i Ismet Memić su optuženi za ubistva deset srpskih civila iz zaseoka Pantići i tri zarobljena pripadnika Vojske Republike Srpske, kao i nečovječno postupanje od 9. oktobra 1992. do 6. jula 1994. godine. Šemsudin Muminović bio je prvooptuženi u ovom predmetu, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bolesti.

Muratović je optužen u svojstvu komandira Šetićke čete, Omerović u svojstvu komandira Vojne policije, Alić kao načelnik, a Mujić kao komandir Stanice javne bezbjednosti Sapna.

Megdin Pandur kazao je da je bio komandant Prvog zvorničkog odreda. Prisjetio se planova za povratak kućama, navodeći da nije učestvovao u organizaciji te akcije iz oktobra 1992. godine. Naveo je da su borci ubjeđivali komandanta Šemsu Muminovića dok ga “nisu prelomili”.

“Javljali su se dobrovoljci … spiskovi učesnika nisu mi bili poznati”, rekao je Pandur.

Dodao je da mu je Muminović dan uoči akcije dao zadatak da obezbijedi liniju odbrane i da je sutradan akcija počela. Kazao je da je uveče saznao da akcija nije uspjela i da je devet boraca poginulo.

Svjedok je rekao da nije poznavao Muju Muratovića, a da je komandant Šetićke čete bio Nijaz Seferović.

Mahmut Muratović posvjedočio je da je bio u Šetićkoj četi, čiji je komandir bio Avdija Muratović, a poslije Mujo Muratović. Ispričao je kako su u oktobru krenuli u akciju prema Klisi i da je tada Mujo Muratović bio komandir, a njegov brat zamjenik.

Kazao je da su krenuli noću i da su se okupili u Gaju i Zaseoku te da je bilo pucnjave. Muju Muratovića, kako je naveo, vidio je sutradan prijepodne kod čitaonice. Svjedok je rekao da je tada dobio vijest da mu je poginuo brat.

Kako je kazao, kada se 1998. vratio u Šetiće, čuo je od srpskih komšija za pogibije u Pantićima.

“Najviše su sumnjali u Hajrudina Hasanovića iz interventnog voda Šetićke čete”, rekao je svjedok.

Suđenje se nastavlja 4. aprila.

Marija Taušan