Vijest

Novalić dužan da se javi na izdržavanje kazne zatvora

20. Marta 2024.12:44
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim se odbija žalba bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića za odgodu izvršenja četverogodišnje kazne zatvora zbog zloupotrebe prilikom nabavke respiratora tokom pandemije koronavirusa.
Fadil Novalić. Foto: BIRN BiH

Kako su naveli iz Državnog suda, osuđeni Novalić je zaprimio obavijest da je dužan, u roku od tri dana od dana prijema odluke o žalbi, da se javi na izdržavanje kazne zatvora u Zavod za izvršenje kazne zatvora, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima.

“Uz prilog obavijesti mu je dostavljeno rješenje kojim se odbija njegova žalba uložena na rješenje o odbijanju molbe za odgodu izvršenja kazne zatvora”, stoji u saopćenju Suda.

Pravosnažnom presudom su Novalić, zatim nekadašnji direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i vlasnik firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na jedinstvenu kaznu od šest godina, a Hodžić na pet godina zatvora.

Sredinom marta ove godine Sud BiH donio je konačnu odluku kojom su odbijene molbe za odgodu izvršenja kazne zatvora Solaka i Hodžića.

Pravno lice “Srebrena malina” proglašeno je odgovornim jer je raspolagalo protivpravno stečenom imovinom i izrečena mu je novčana kazna od 200.000 KM, koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude.

Istom presudom je bivša federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

Emina Dizdarević Tahmiščija