Suđenje

Stovrag: Viđao optuženog u Centru službi bezbjednosti

15. Marta 2024.13:19
Na suđenju za zločine u Goraždu, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je kazao kako misli da je optuženog viđao u goraždanskom Centru službi bezbjednosti (CSB).

Goražde. Foto: BIRN BiH

Omer Taranin je ispričao da je početkom rata radio u Republičkom ministarstvu unutrašnjih poslova pri CSB-u. On je posvjedočio da je nakon formiranja Istočnobosanske operativne grupe (IBOG), državna bezbjednost nastavila funkcionisati.

Naveo je kako je, naredbom komandanta, s Izetom Žigom, Himzom Selimovićem i Eminom Imamovićem prešao u IBOG, kada je postavljen na mjesto referenta za obavještajne poslove. Čuo je da je u aprilu 1993. na mjesto Imamovića, koji je bio pomoćnik komandanta za bezbjednosti, došao Selimović.

Posvjedočio je da su njegovi zadaci u IBOG-u bili da prikuplja obavještajne podatke o vojnim formacijama oko Goražda te dokumentuje ratne zločine.

Taranin je kazao da je početkom 1993. zarobljeno 20-ak pripadnika Vojske Republike Srpske koji su dovedeni u Goražde, a od kojih su uzimali izjave. Ispričao je da je uzimao izjave od lica iz Čajniča i Rudog, koji su bili zatvoreni u Zavodu za osiguranje imovine i lica (ZOIL).

Svjedok je rekao da je prije ispitivanja sa Selimovićem, Žigom i Imamovićem pravio koncept te da su im dovodili zatvorenike iz podrumskim prostorija. Kazao je da ne zna ko im je dovodio zatvorenike, ali je komandir vojnog pritvora bio izvjesni Bradarić. Dodao je da su im se zatvorenici žalili na hranu, kao i da je čuo da je bilo maltretiranja tokom zarobljavanja.

Taranin je izjavio da Mustafu Stovraga poznaje od prije rata i da ga je viđao u Goraždu, ali ne zna šta je radio.

Na upit predsjedavajuće Sudskog vijeća Minke Kreho, svjedok je izjavio da ga nije viđao u ZOIL-u, ali jest 1992. u Goraždu i misli da ga je viđao u CSB-u.

U unakrsnom ispitivanju, on je kazao da mu se jedne prilike Stovrag žalio jer su mu ubijeni otac, majka i sestra te je negirao da mu je neko od ispitivanih lica iz Čajniča spomenuo Stovraga.

Stovrag je u svojstvu pripadnika SJB-a optužen za udaranje zatvorenika u vojno-istražnom zatvoru IBOG-a u Goraždu.

Predrag Bogunić je posvjedočio da je u januaru 1993. imenovan za vršioca dužnosti načelnika Službe javne bezbjednosti (SJB) Goražde. On je izjavio kako je čuo da su privedena neka lica u ZOIL nakon akcije u Rudom te da poznaje Stovraga od prije rata, kada je radio u Čajniču kao krim-tehničar.

Ispričao je kako je prilikom dolaska u Goražde 1993. Stovrag raspoređen u krim-službu i ima saznanja da je imao tragediju u porodici. Svjedok je kazao da se znalo desiti da Stovrag ne dođe u Službu i 6je zaključak kolegija SJB-a bio da se vrati u CSB. Dodao je kako je čuo da je otišao u vojsku.

Bogunić je presudom Suda BiH pravosnažno oslobođen optužbe za zločine u Goraždu.

Na upit Odbrane, svjedok je kazao da je čuo da su njegovi majka, otac i sestra nastradali.

Nastavak suđenja je 22. marta.

Aida Trepanić