Suđenje

Radić Pero i ostali: Objavljen tekst o spašavanju Malešića

5. Marta 2024.16:27
U nastavku suđenja za zločine na području Zvornika, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je za list Zvorničke brigade napisao tekst o spašavanju sela Malešić.

Vlado Ristanović i Božo Vidović (desno). Foto: BIRN BiH

Nikola Vidaković je rekao da je u proljeće 1992. bio raspoređen na njivama u Malešiću kako bi bili podrška odbrani, jer je u to vrijeme bilo napada na selo. Naveo je da u to vrijeme nije znao o aktivnostima u selu Jusići, a da je u Malešiću bila organizovana odbrana.

“Ljudi ti su čuvali selo. Ne znam da li smo imali s njima koordinisane aktivnosti”, kazao je Vidaković.

Dodao je da je Pero Radić dolazio u njihovu jedinicu u želji da im se njegov brat priključi.

Svjedok je ispričao kako je u jesen 1993. formiran centar za informisanje pri Zvorničkoj brigadi i da su izdavali list Drinski, gdje je glavni bio Nenad Simić.

Vidaković je rekao da je i on pisao neke članke, uključujući tekst pod naslovom “Spasio Malešić”, objavljen u septembru 1994. godine. Svjedok je kazao da se ne sjeća na osnovu čijih je informacija napisao članak.

“Da li sam nekog sreo ili je neko došao, uglavnom je bilo donošeno”, rekao je svjedok.

Kada je tužiteljica Zorica Đurđević htjela da predoči svjedoku tekst, Odbrane su prigovorile da se izjave Bože Vidovića ne mogu koristiti kao dokaz, jer se optuženi brani šutnjom. Predsjedavajuća Minka Kreho prihvatila je prigovor, navodeći da Sud neće cijeniti sadržaj teksta, ali je prihvatila da ga Tužilaštvo uvede kao dokaz.

Vidaković je potvrdio da je u selu Tršić bila jedinica Dragana zvanog Krnjo i da je ona pozivana ako bi pala linija, te da su važili kao dobri borci.

Svjedok je kazao da je kasnije čuo da je selo Jusići očišćeno, što, kako je naveo, znači da više nije bilo opasnosti.

Pero Radić, Božo Vidović, Branko Studen i Vlado Ristanović optuženi su za ubistva najmanje 48 osoba i progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz Jusića u maju 1992. godine.

Svjedok Vidaković je Odbranama potvrdio da ne zna da li je istina ono što su pisali u listu Drinski, te da je glavni cilj bilo podizanje morala. Rekao je da je bilo napada bošnjačkih snaga i borbi.

Suđenje se nastavlja 12. marta.

Marija Taušan