Suđenje

Bužimkić i ostali: Vidio zarobljavanje i udaranje vojnika na Kobiljnjaku

4. Marta 2024.16:39
Na suđenju za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako su dva vojnika iz njegove čete udarana prilikom zarobljavanja na području Kobiljnjaka.
Optuženi i advokati u predmetu “Bužimkić i ostali”. Foto: BIRN BiH

Duško Jandrijašević kazao je da je bio komandir Druge čete Drugog bataljona Novogradske brigade i da su u maju 1995. bili raspoređeni na području Krupe, a da su na drugoj strani linije bili pripadnici 511. krupske brigade.

“Ujutro 23. maja je bio napad, probijanje linije kod Drugog voda”, rekao je svjedok i dodao da su pokušali s odbranom linija, ali da je ubrzo uslijedio drugi napad.

Svjedok je kazao da je od komandanta bataljona dobio naredbu za povlačenje i da su vojnici krenuli prema rezervnim položajima. Jandrijašević je rekao da je s jednog uzvišenja vidio vojnike Predraga Rašetu i Milana Gligića.

“Vidio sam ih, kupe svoje stvari, pakovali su ispred rova… Neprijatelj se pojavio iznenada, vojnici su njih zarobili. Počeli su ih tući kundacima”, prisjetio se svjedok.

Kazao je da nije siguran šta se dogodilo s Borislavom Ćurguzem, da li je bio ranjen ili je poginuo, ali da zna da su druga dvojica živi uhvaćeni.

Za ubistva najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske optuženi su Senad Bužimkić, Rizah Fajić, Almir Sefić, Ermin Kadić, Amir Patković, Irfo Velagić, Suad Nesimović i Nedžad Ćehić. Prema optužnici, oni su bili pripadnici 511. brigade Armije BiH.

Na pitanja branioca Asima Crnalića, svjedok je rekao da su dvojica vojnika ispred rova imali oružje, ali da nisu stigli da ga upotrijebe jer su se pakovali.

Braniocu Damiru Begleroviću je potvrdio da je u izvještaj unio da je Ćurguz poginuo, navodeći da je tako pretpostavljao.

Branislav Dmitrašinović je kazao da je bio komandant Drugog bataljona Novogradske brigade i da su u maju 1995. bili raspoređeni na dijelu kod pilane i Kobiljnjaku. Rekao je da je 23. maja 511. brigada Petog korupsa Armije BiH izvela napad, koji je nakratko bio zaustavljen, nakon čega je uslijedio drugi.

“Komandir Druge čete je kazao da ne može zadržati položaje i da će se morati povući”, rekao je Dmitrašinović, dodavši da je poslije dobio informaciju da se četiri vojnika iz bataljona nisu pojavila.

Kazao je da je uzeo izjave i sastavio izvještaj. Naveo je da je pretpostavljao da je Ćurguz bio ranjen ili povrijeđen od detonacije.

Dušan Ćulibrk je rekao da je bio na liniji na Kobiljnjaku, odakle su se povlačili. Kazao je da bio posljednji ostao u kući s komandirom voda Momčilom Đurićem i da ga je zvao da krenu kako ih ne bi uhvatili.

Ćulibrk je rekao da je otišao sam za ostalom vojskom i da je na jednom mjestu određeno vrijeme čekao Đurića, ali da se nije pojavio. Svjedok je kazao da, dok se povlačio, nije čuo pucnjavu.

Braniocu Hamidiji Veladžiću je rekao da nije vidio nikoga od vojske kad je čuo za probijanje linije.

Suđenje se nastavlja 25. marta.

Marija Taušan