Suđenje

Ličina i ostali: Ispitivanje i premlaćivanje na spratu Vatrogasnog doma

22. Februara 2024.16:39
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je na suđenju za zločine počinjene na području Bosanskog Novog, ispričao je kako je pretučen tokom ispitivanja u Vatrogasnom domu.
Bosanski Novi. Foto: BIRN BiH

Refik Sulejmani je ispričao kako su ga pripadnici Vojne policije uhapsili u Urijama te kombijem prebacili u Vatrogasni dom, gdje je zatvoren u podrum, u kojem je već bilo 40 ljudi. Objasnio je kako se radilo o prostoriji u kojoj je bio mali prozor i da nije bilo svjetla.

“Prvu noć su me odveli na sprat i zavezali za šank. Tu su me ispitivali i tukli gospodin Simo i gospodin Pilinović. Pitali su me gdje sam sakrio oružje”, kazao je svjedok.

Na upit tužioca Tarika Crnkića da li zna imena ljudi koji su ga tukli, odgovorio je da se radi o “Simi Ličaninu” i Nedjeljku Pilipoviću. Kasnije je dodao da ga je osim njih najviše tukao i izvjesni Čedo.

“Tukli su me pendrecima, šakama, nogama, dok se nisam uneredio i onesvijestio. Nakon toga su me odveli u podrum”, rekao je svjedok. Naveo je kako ne zna tačan datum kada je doveden u Vatrogasni dom, ali da pretpostavlja da je to bilo u januaru 1993. godine.

Sulejmani je kazao kako su im vojni policajci svaku noć ulazili s baterijama u podrum i tukli ih pendrecima, šakama i nogama. Jeli su, kako je rekao, ostatke hrane koje bi im bacili, spavali na paletama i bojali se otići u toalet da ih ne pretuku.

Svjedok je kazao kako su u logor dovodili i Srbe koji nisu htjeli ići na liniju. Iz Vatrogasnog doma je izašao nakon šest mjeseci sa 42 kilograma, i odatle je autobusom otišao u Zenicu.

Na početku ročišta je Sudsko vijeće, na prijedlog Odbrane Sime Ličine, donijelo odluku o spajanju njegovog s predmetom Nedeljka Pilipovića, Žarka Kalinića, Mire Bosančića te Bogdana, Žarka i Jovana Graba, koji su optuženi za ubistva, prisilni nestanak i nečovječno postupanje u Bosanskom Novom. Prema optužnici, oni su – u svojstvu pripadnika voda Vojne policije Lake novogradske brigade Vojske Republike Srpske – zatočenicima u Vatrogasnom domu nanosili velike patnje u periodu od maja 1992. pa do kraja marta 1993. godine.

Ličina je na upit Vesne Jesenković, predsjedavajuće Sudskog vijeća, rekao da misli da će u narednom periodu moći da prisustvuje suđenju.

Iz Odbrane Ličine su pitali zašto Ličinu i Pilipovića nije spominjao u ranijem iskazu, gdje je naveo da ga je “tukao čovjek koji ga je ispitivao, a poslije je saznao da se zove Čedo”, a svjedok je odgovorio da su optuženi bili s njim.

Na pitanje Odbrane Pilipovića u vezi sa imenima optuženih, kazao je kako je saznao od drugih zatvorenika.

Tužilaštvo BiH je na današnjem ročištu pročitalo iskaze dva svjedoka koja su preminula.

U iskazu Mirsada Brkića se navodi kako su ga pripadnici Vojne policije uhapsili u aprilu 1992. u Bosanskom Novom kada je odbio potpisati lojalnost Srpskoj Republici BiH, te je odveden na stadion “Slobode”, gdje je bio sa još 500 ljudi. Poslije toga je odveden u policijsku stanicu u Kostajnici, gdje je teško pretučen.

Navedeno je i kako je saznao da je kroz Vatrogasni dom prošlo 250 do 300 ljudi, od čega je 40 ubijeno. Vatrogasni dom je bio pod patronatom Kriznog štaba, kako stoji u iskazu, a upravnik je bio Bogdan Grab.

Iz Odbrane Bogdana Graba su uložili primjedbu na ovaj iskaz, navodeći kako je on bio vodnik prve klase.

U iskazu Munira Gazića, koji je pročitao Crnkić, navodi se kako je nekoliko puta tokom 1993. odvođen u Vatrogasni dom, gdje je ispitivan i pretučen, te da ga je najviše tukao Zoran Mičić iz Rakana.

Suđenje se nastavlja 14. marta.

Jasmin Begić