Suđenje

Majstorović i ostali: Suđenje za zločine u Vlasenici počinje u aprilu

21. Februara 2024.15:15
Suđenje Živojinu Majstoroviću, Radenku Dubočaninu i Radosavu Saviću, koji se terete za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Vlasenice, trebalo bi početi 8. aprila, dogovoreno je na statusnoj konferenciji.
Radenko Dubočanin (desno) s braniocem Radetom Golićem. Foto: BIRN BiH

Na tom ročištu je planirano da Tužilaštvo pročita optužnicu, iznese uvodnu riječ te ispita prve svjedoke.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Enida Hadžiomerović je rekla kako je od Tužilaštva Bosne i Hercegovine dobila prijedlog liste svjedoka koji će dati iskaze u ovom predmetu, navodeći kako se radi o jednoj tački optužnice.

Hadžiomerović je kazala kako se oštećeni neće posebno pozivati u sudnicu u slučaju imovinskopravnih zahtjeva, već da će biti napravljena službena zabilješka. Od Tužilaštva je zatraženo da unaprijed pripremi listu svjedoka koje planiraju saslušati za mjesec dana.

Tužilac Seid Marušić je, na upit sutkinje Hadžiomerović, rekao da je dostavljen prijedlog o prihvatanju sudski utvrđenih činjenica.

Odbrane su navele kako će svoju strategiju iznijeti nakon što Tužilaštvo završi sa izvođenjem dokaza.

Majstorović, Dubočanin i Savić se terete da su početkom juna 1992. godine – naoružani automatskim oružjem – učestvovali u napadu na selo Duriće i okolna mjesta, nastanjena stanovništvom bošnjačke nacionalnosti. U napadima je ubijeno 25 civila, uključujući muškarce, žene, jednu maloljetnu i osobe starije životne dobi.

Prema ranijim navodima Tužilaštva, nekoliko civila je odvedeno u logor “Sušica” i zgradu Policijske stanice, a sedam osoba u nepoznatom pravcu, otkad im se gubi svaki trag, a njihova tijela do danas nisu pronađena.

Jasmin Begić