Suđenje

Babić i Maletić: Pripadnik “Mića” tražio odobrenje da uđe u zatvor

21. Februara 2024.12:29
Na suđenju za zločine na području Teslića, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je da je, kao pripadnik jedinice “Miće”, zatražio odobrenje da uđe u zatvor u Pribiniću.
Dragan Babić. Foto: BIRN BiH

Dario Slavuljica kazao je da je bio pripadnik Vojne policije u Doboju i da je njih šest do sedam upućeno u Tesliću, s komandirom Rankom Šljunkom na čelu.

“Nadimak ‘Miće’ se pojavio, Šljuka je imao običaj da zove svakog od nas Mićo, Mićo”, naveo je svjedok koji je nedavno pušten na uslovnu slobodu, nakon što je ranije priznao krivicu i osuđen na osam godina zatvora za zločine u Tesliću.

Slavuljica je rekao da su prvobitno bili smješteni u školi u Pribiniću, prekoputa objekta u kojem je bio zatvor. Čuo je da je upravnik bio Dragan Babić.

Svjedok je kazao da je njegov komšija bio tu zatvoren zbog nediscipline i da je tražio odobrenje od Šljuke da ga posjeti.

“Javio sam se dežurnom vojniku. On je već znao da ću doći, bilo mu je javljeno”, prisjetio se svjedok.

Kazao je da je unutra zatekao veći broj ljudi koji su, kad je ušao, podigli ruke s tri ispružena prsta uz zid. On je dodao da je viđao zatvorenike kada su ih izvodili u toalet i da su bili isprepadani.

“Djelovalo mi je da su dobili batine”, kazao je Slavuljica.

Dodao je da nema saznanja da su “Miće” ulazile u zatvor i tukle zatvorenike.

Dragan Babić optužen je s Milivojem Miletićem za ubistva i nečovječna postupanja nad civilima i ratnim zarobljenicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zatočeničkom objektu u Pribiniću. Babić je optužen u svojstvu upravnika objekta u Društvenom domu u Pribiniću od juna do avgusta 1992. godine, kao i vojnog policajca tokom septembra i oktobra, a Miletić kao nekadašnji stražar.

Na pitanja Babićeve Odbrane, svjedok je rekao da su prije polaska u Teslić bili postrojeni ispred Vojnog odsjeka u Doboju i da im je šef toga odsjeka, Ljubiša Petrićević, pročitao naredbu da idu da pomognu u mobilizaciji.

Slavuljica nije želio odgovarati na pitanja Maletićevog branioca Branka Ristića, navodeći da s njim ne razgovara 20 godina.

Sudija Enida Hadžiomerović upozorila ga je na dužnosti svjedoka, a Ristić je kazao da odustaje od pitanja, te pretpostavlja da animozitet potiče iz perioda kada je bio načelnik kriminalističke policije.

Svjedok Momir Mikić kazao je da je bio postavljen za stražara na ćošku kod zatvora, koji su, prema njegovim saznanjima, formirale “Miće”.

Rekao je svjedok da u zatvor nije ulazio i da je unutra bilo puno ljudi, većinom bošnjačke nacionalnosti.

“To su ‘Miće’ dovodile kao na filmskoj traci”, kazao je Mikić, dodajući da su pripadnici te jedinice prebijali zatvorene.

On je naveo da je tu vidio i Dragana Babića. Svjedoku je predočena izjava iz istrage u kojoj je naveo da je, kad su ulazile “Miće”, vidio i Babića. Mikić je rekao da je Babić bio u holu i nije vidio da nekog tuče.

Svjedok je kazao da je jedan od stražara bio Milivoje Maletić, ali s njim nije imao kontakta. Kako je rekao, pričalo se da “nije dobar” i da je nezgodan.

Odbranama je rekao da se “Mićama” niko nije smio protiviti i da se poslije njihovog hapšenja stanje počelo normalizovati.

Tužilac Ivan Matešić pročitao je iskaz preminulog svjedoka Raifa Jašarevića, koji je ispričao kako je njegovog sina Remziju odvela policija.

“On je 21. jula doveden mrtav u mrtvačnicu u Teslić”, naveo je svjedok.

Dodao je da su mu oni koji su identifikovali njegovog sina pričali da mu je tijelo bilo modro od udaraca. Od drugih zatvorenika je čuo da je Remzija bio udaran u Pribiniću.

Suđenje se nastavlja 28. februara.

 

Marija Taušan