Vijest

Tužilaštvo predlaže pritvor osumnjičenom za boravak na ratištima Sirije i Iraka

19. Februara 2024.13:39
Nakon što je u petak Mehmed Hasić, osumnjičeni za terorizam, izručen iz Turske u Bosnu i Hercegovinu, Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH određivanje pritvora.
Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Iz Tužilaštva BiH su u saopštenju naveli da se Hasić sumnjiči da je više godina boravio na stranim ratištima Sirije i Iraka u okviru struktura “ISIL-a”, koje su od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija proglašene terorističkom organizacijom.

“Nakon poraza struktura takozvanog ‘ISIL-a’, navedeni osumnjičeni se duži period skrivao na području Republike Turske gdje je, radom Tužilaštva i partnerskih institucija i agencija, lociran, identificiran i nakon toga izručen Bosni i Hercegovini”, naveli su iz Tužilaštva.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u petak, 16. februara, saopštili da je, na osnovu njihove potjernice, na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu jedna osoba uhapšena zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kaznena djela “protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama“, “organiziranje terorističke grupe“ i “terorizam“, propisana Krivičnim zakonom BiH.

“Lišenje slobode policijski službenici SIPA-e realizirali su u suradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH i Graničnom policijom BiH”, naveli su ranije u saopštenju.

Azra Husarić Omerović