Suđenje

Peulići i Đurić: Svjedočenja ne mogu biti objavljena u medijima

14. Februara 2024.16:38
Na suđenju za zločine počinjene 1992. godine na području Skender-Vakufa i Travnika, saslušana su dva svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine čiji iskazi ne mogu biti javno objavljeni.
sudnica
Sud BiH. Foto: Sud BiH

Tužilac Edin Muratbegović na početku ročišta je kazao da oba svjedoka, iz sigurnosnih razloga, traže da njihova imena i sadržaj svjedočenja ne budu objavljeni.

“Oni ne traže pseudonim ni druge mjere, samo kao najblaži obilik žele da se njihova imena i sadržaj iskaza ne objavljuju u medijima“, kazao je Muratbegović.

Predsjedavajući Vijeća Šaban Maksumić kazao je da prihvata ovaj prijedlog Tužilaštva, čemu se nisu protivile Odbrane.

Svjedoci su saslušani na suđenju Bošku i Davoru Peuliću te Petru Đuriću, koji su optuženi za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika od početka maja do kraja oktobra 1992. godine na području Skender-Vakufa i Travnika.

Boško Peulić je optužen u svojstvu komandanta 122. lake pješadijske brigade, a kasnije 22. lake pješadijske brigade Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), Đurić kao de facto komandir jedinice Vojne policije, a Davor Peulić kao de facto komandir Centra veze ove brigade VRS-a.

Nastavak suđenja je 28. februara.

Marija Taušan