Suđenje

Babić Dragan i ostali: Ulasci kod zatvorenika u Pribiniću

14. Februara 2024.12:12
Na suđenju za zločine na području Teslića, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je u zatvoru u Pribiniću upravnik bio Dragan Babić, ali nije mogao potvrditi navode iz istrage da je optuženi ulazio kod zatvorenika, nakon čega su se čuli jauci.


Dragan Babić. Foto: BIRN BiH

Nikola Momčilović kazao da je bio angažovan u Vojnoj policiji u Tesliću i da je povremeno upućivan na obezbjeđenje u zatvor u Pribiniću. On je rekao da su pripadnici jedinice “Miće“ uglavnom dovodili lica koja su zatvarana, a bila su u vojnoj i civilnoj odjeći.

On je naveo da je Babić bio upravnik, a optuženi Milivoje Maletić jedan od stražara. Svjedok nije mogao potvrditi svoje navode iz istrage da je Babić često ulazio kod zatvorenika.

“Najčešće je ulazio Dragan Babić – sam ili u društvu ‘Mića’ ili nepoznatnih osoba, sa bejzbol palicama… Čuli bi se vrisci i jauci“, navodi se u svjedokovom iskazu iz istrage koji mu je predočio tužilac Ivan Matešić.

Svjedok je više puta ponovio da nije pročitao tu izjavu, iako je potpisao. Kazao da je nekoliko puta bio u zatvoru i ne zna da li je Babić često ulazio kod zatočenika. Naveo je da se sjeća kako su jednom “Miće“ zvale Babića da im otključa, ušli su a optuženi je ostao ispred.

Nakon podsjećanja na iskaz iz istrage, Momčilović je potvrdio da je “manje-više“ viđao povrede na zatvorenicima kada bi ih izvodili u toalet. On je kazao da su neki zatvorenici preminuli.

Svjedok je naveo kako je čuo od nekih mještana da je Maletić znao biti drzak i galamiti kada je izvodio civile do toaleta.

Babić i Maletić optuženi su za ubistva i nečovječna postupanja nad civilima i ratnim zarobljenicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zatočeničkom objektu u Pribiniću.

Babić je optužen u svojstvu bivšeg upravnika objekta u Društvenom domu za period od juna do avgusta 1992., kao i vojnog policajca od septembra do oktobra, a Mateltić kao nekadašnji stražar.

Na pitanja Odbrana, Momčilović je potvrdio da su pripadnici jedinice “Miće“ u Tesliću radili “šta su htjeli” i “znali su šamarati i srpske vojnike”. Braniocu Branku Ristiću potvrdio je da ga je jednom, kada nije bio na dužnosti, pripadnik “Mića“ – po prezimenu Dević – zvao da ide s njim u zatvor, ali je odbio.

“On me dva puta udario… To je bilo u kafani“, kazao je Momčilović, dodajući da se “Mićama” niko nije smio usprotiviti.

On je potvrdno odgovarao na pitanja branioca o boravku “Mića“ na području Teslića od 3. do 30. juna, kao i da su neki iz te jedinice bili preuzeli komandu nad Vojnom policijom i Teslićkom brigadom.

Svjedok je precizirao da nije vidio ni čuo da je Maletić nekoga tukao.

Suđenje se nastavlja 21. februara.

Marija Taušan