Suđenje

Puhalić i ostali: Ubistvo Ekrema Nadarevića u “Keratermu“

13. Februara 2024.12:33
Na suđenju za zločine na području Prijedora, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitalo je iskaz preminulog svjedoka koji je govorio o ubistvu Ekrema Nadarevića u logoru “Keraterm“.

Logor “Keraterm”. Foto: BIRN BiH

Svjedok Junuz Šahurić je u istrazi ispričao kako je bio zatvoren u hali dva u “Keratermu“, gdje su tokom noći ubacivali bure za vršenje nužde. Svjedok je naveo da je s njim bio zatvoren i Ekrem Nadarević, koji je ubijen kroz rešetke hale.

“Ekrem Nadarević ubijen je tokom noći dok je vršio nuždu na buretu… Ležao sam na paleti kad se čuo pucanj. Čuo sam da je u njega pucao vojnik kroz rešetke“, kazao je Šahurić.

Svjedok je u istrazi govorio o licu po nadimku Faca, kako su, prema optužnici, zvali optuženog Rajka Damjanovića. Šahurić je rekao da je Faca samovoljno dolazio u “Keraterm“ biciklom i radio “šta je htio”.

“Govorio bi: ‘Gdje si, faco? (…) Vidi mojih Kevljana, ja ću vam suditi'“, naveo je svjedok.

On je dodao da je Faca najviše izvodio ljude koje je poznavao iz Kozarca i tukao ih.

Optužnica tereti Damajnovića da je usmrtio zatočenika pucajući kroz rešetke na ulazu u halu.

Odbrana optuženog je istakla da bi imala veliki broj pitanja za Šahurića, kojeg smatra jednim od ključnih svjedoka za njih.

“Osnovna teza Odbrane je da Rajko Damjanović nije taj čovjek kojeg su zvali Faca“, rekao je branilac Siniša Dakić.

On je kazao da je svjedok Facu opisao kao lice srednje građe, a da je očigledno da Damjanović, s visinom od blizu dva metra, ne odgovara tom opisu. Dodao je da svjedok u dva iskaza ističe da je Faca govorio o “mojim Kevljanima“, a optuženi je iz sela na drugom kraju Prijedora.

Damjanoviću se sudi sa Slavkom Puhalićem i Draganom Škrbićem za zločin protiv čovječnosti. Optuženi su za mučenja, zlostavljanja i ubistva nesrpskih civila u logorima. Prema optužnici, Puhalić je bio zamjenik upravnika u logoru “Trnopolje“, Škrbić stražar, a Damjanović stražar u “Trnopolju“ i “Keratermu“.

Na suđenju je saslušan svjedok Miroslav Đuričić, koji je ispričao da je bio zadužen za obezbjeđenje civila u “Trnopolju“. On je kazao da je bio pripadnik Pete kozarske brigade i naređenja dobijao od komandanta Pere Čolića.

“Dobio sam zadatak da rasporedim ljude u ‘Trnopolju’ da obezbjeđuju civilno stanovništvo koje je bilo u tim kućama“, kazao je Đuričić.

On je rekao da je insistirao da se civili ne kreću puno zbog njihove bezbjednosti. Naveo je da je nekim ženama dozvoljavao da odu izvan “Trnopolja” zbog određenih razloga. Svjedok je rekao da nije imao kontakata s upravom u “Trnopolju”.

Za ulazak drugih lica, svjedok je naveo da nije imao ovlaštenja da ih kontroliše ako su bili pušteni. Ispričao je da je jedne prilike vidio uzmirene civile ispred jedne kuće, koji su se žalili da su ih neki vojnici provocirali.

Na pitanja Odbrane, Đuričić je rekao da su se sve žene, koje su odlazile, i vraćale.

Brano Bolta posvjedočio je da je kao pripadnik policije dobijao naloge da nakon ispitivanja vozi lica u “Trnopolje“, “Keraterm“ i “Omarsku“.

“Dođe spisak, predamo ljude i vratimo se nazad“, kazao je Bolta, dodajući da su spisak dobijali od dežurnog, a pretpostavlja da su ga njemu prosljeđivali inspektori.

Nakon čitanja Šahurićevog iskaza, branilac Savan Zec je prigovorio da Odbrana nema pristup dokazima iz istrage koja je otvorena od 2005. i nikad nije okončana. Tužilac Izet Odobašić je kazao da ta istraga ne može biti završena jer su osumnjičeni nedostupni, a da je Tužilaštvo Odbrani dostavilo sve dokaze koji se odnose na ovaj predmet.

Predsjedavajući Vijeća Miroslav Popović kazao je tužiocu da dostavi dokaze koji bi se mogli odnositi na ovaj predmet, ako ih još ima u toj istrazi.

Suđenje se nastavlja 20. februara.

Marija Taušan