Suđenje

Harisu Skeliću za zločine u Derventi godina zatvora

12. Februara 2024.15:53
Haris Skelić osuđen je u Okružnom sudu u Doboju na godinu dana zatvora zbog zločina počinjenih sredinom 1992. nad civilima u Derventi, a nakon što je prihvaćem sporazum o priznanju krivice koji je sklopio s dobojskim Okružnim tužilaštvom.
Haris Seklić i njegov adovkat Dragan Radović na jednom od ranijih ročišta. Foto: BIRN BiH

U presudi se navodi da je Skelić od maja do juna 1992. godine u logorima “Rabić” i “Polje” u Derventi zlostavljao četvoricu civila srpske nacionalnosti.

U tome su, stoji u presudi, učestvovali i drugi neidentifikovani pripadnici Hrvatskog vijeća obrane te njegov brat blizanac Muris Skelić, koji nisu dostupni pravosuđu u Doboju.

Vijeće Okružnog suda u Doboju je prošle sedmice prihvatilo Skelićev sporazum o priznanju krivice, a on se obavezao da četvorici oštećenih isplati po 2.500 maraka na ime materijalne štete.

U trajanje kazne bit će uračunato vrijeme koje je Skelić proveo u ekstradicionom i pritvoru koji mu je određen rješenjem Okružnog suda.

Skelić je uhapšen 16. augusta 2023. u Njemačkoj, a od 19. oktobra se nalazi u pritvoru u dobojskom zatvoru.

Prije hapšenja Skelić je živio u američkoj saveznoj državi Massachusetts, gdje je bio zaposlen kao vozač autobusa.

Odlukom Suda, Skelić ostaje u pritvoru, koji može trajati do pravosnažnosti presude, a najduže dok ne protekne vrijeme izrečene kazne.

 

Arnes Grbešić