Suđenje

Babić i Maletić: Umro u Pribiniću držeći ga za ruku

7. Februara 2024.12:57
Na suđenju za zločine počinjene na području Teslića, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je udaran u logoru u Pribiniću i kako je Šemso Efendić podlegao od batina.
Dragan Babić. Foto: BIRN BiH

Asim Skopljak rekao je da je živio u Željeznom Polju i da je u junu 1992. otišao do Šemse Efendića radi kupovine krave. Ispričao je da su ih u šumi uhapsili i odveli u Pribinić, za koji do tada nije bio čuo.

“Kad su nam skinuli povez, vidim – zidovi krvavi”, kazao je Skopljak, dodavši da su ga tukli.

Rekao je da je u početku bio razdvojen od Efendića, a da je poslije vidio da je pretučen. Efendić mu je tražio vode i da ga okrene, ali kako je naveo, ni sam nije mogao ustajati od batina.

“Ujutro kad smo ustali, on mene drži za ruku. Umro”, prisjetio se svjedok.

Kazao je da je prvo od batina podlegao Anto Mijatović, a poslije još neki zatočenici. Rekao je da su ih vodili u samicu i tukli, a da su udarce dobijali i kada bi neko ušao u prostoriju i kada su morali da stoje uz zid i pjevaju.

Skopljak je kazao da ih je tukao Dragan Babić, koga su stražari oslovljavali kao upravnika.

“Najviše me nogom udarao. Iza leđa u rebra, dok stojimo… On me pitao čiji su udarci najjači. Rekoh: ‘Tvoji’”, ispričao je svjedok.

Rekao je da je u logoru proveo period od 21. juna do 7. septembra i da je od posljedica zlostavljanja obolio na plućima te da su mu polomljena rebra krivo srasla.

Branilac Dragoslav Perić predočio je raniji iskaz Skopljaka u kojem je naveo da ih je po dolasku u Pribinić tuklo pet do šest lica koja su bila u civilu. Svjedok je rekao da je bio ljetni period i da ih je bilo u civilu.

Potvrdio je da nije vidio ko je tukao Efendića. Kazao je da je poslije čuo da je došao neki drugi na mjesto upravnika.

Dragan Babić optužen je sa Milivojem Miletićem za ubistva i nečovječna postupanja nad civilima i ratnim zarobljenicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zatočeničkom objektu u Pribiniću. Babić je optužen u svojstvu upravnika objekta u Društvenom domu u Pribiniću od juna do avgusta 1992. godine, kao i vojnog policajca tokom septembra i oktobra, a Miletić kao nekadašnji stražar.

Svjedokinja Zlatija Efendić ispričala je kako je njen suprug Šemso nestao u Željeznom Polju, gdje su živjeli, te kako su poslije čuli da je zatvoren u logor u Pribiniću. Kazala je da su od Asima Skopljaka saznali da je njen suprug ubijen u logoru.

Tužilac Ivan Matešić pročitao je iskaz preminulog svjedoka Šabana Mešinovića, koji je ispričao kako je bio zatvaran u Tesliću i kako je pušten krajem jula.

Naveo je da su krajem oktobra po njega i druge mještane došli Dragan Babić i još dvojica, te ih odveli u Pribinić.

“Došli su po mene mojom asconom”, rekao je Mešinović, koji je do rata bio taksista.

Svjedok je kazao da su ga Babić i još jedan, kog su zvali Šešelj, tukli u Pribiniću. Kada je pušten, kako je naveo, oporavljao se cijelu zimu.

Suđenje se nastavlja 14. februara.

 

Marija Taušan