Suđenje

Bužimkić i ostali: Čuli za zarobljavanje članova porodica

5. Februara 2024.16:10
Na suđenju za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su čuli da su članovi njihovih porodica zarobljeni nakon što su iz Novog Grada otišli na položaje u maju 1995. godine.
Senad Bužimkić (desno). Foto: BIRN BiH

Dubravka Vojinović rekla je da je njen brat Momčilo Đurić bio pripadnik Novogradske brigade i da je 23. maja otišao na liniju, gdje je kao komandir voda išao od rova do rova i govorio ljudima da se povlače zbog napada Petog korupsa.

“U jednom trenutku nije ga bilo. Zvali su ga, zvali, nije se javljao”, navela je svjedokinja šta su joj pričali saborci njenog brata.

Dodala je da je od njih čula da su vojnici sa suprotne strane linije dovikivali da su ošišali Lubenkinog, kako je bio nadimak njenog oca.

Vojinović je kazala da je Ante Milinović, nekadašnji profesor njenog brata koji je u ratu bio pri “Karitasu”, pričao da je vidio njenog brata negdje na području Cazina.

“Samo mu je rekao da pozdravi majku i mene i da je živ”, navela je svjedokinja.

Dodala je da su posmrtni ostaci njenog brata kasnije identifikovani.

Za ubistva najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske optuženi su Senad Bužimkić, Rizah Fajić, Almir Sefić, Ermin Kadić, Amir Patković, Irfo Velagić, Suad Nesimović i Nedžad Ćehić. Prema optužnici, oni su bili pripadnici 511. brigade Armije BiH.

Milena Rašeta posvjedočila je da je supruga Predraga posljednji put vidjela 22. maja, kada je otišao na položaj na mostobranu Kobiljnjak. Dodala je da su joj sutradan javili da joj je suprug zarobljen.

“Bila je razmjena, 63 posmrtnih ostataka je dovezeno u decembru 1995”, kazala je svjedokinja, dodavši da je kasnije DNK analizom identifikovan njen suprug.

Na pitanje branioca Hasana Veladžića, Rašeta je potvrdila da je čula priče da je njen suprug ubijen nedugo prije razmjene.

Mirko Gligić izjavio je da je 23. maja čuo da je njegov brat Milan zarobljen prilikom napada.

“Po svim mojim saznanjima, oni su živi uhvaćeni u tranšeju, Rašeta, on i Đurić”, rekao je svjedok.

Dodao je da je u decembru bila razmjena, ali da nisu odmah mogli da identifikuju posmrtne ostatke dok 2006. nisu stigli rezultati DNK analize.

Braniocu Hasanu Veladžiću potvrdio je da je jedna od informacija koje je dobio bila da je njegov brat viđen živ u Ključu i još negdje.

“Bile su priče, ali mi to nismo mogli provjeriti”, kazao je Gligić.

Suđenje se nastavlja 19. februara.

Marija Taušan