Analiza

Tri stvari koje trebate znati o prvom optuženom za veličanje ratnog zločinca

Plakati podrške Ratku Mladiću u Bratuncu 2021. godine. Foto: BIRN BiH

Tri stvari koje trebate znati o prvom optuženom za veličanje ratnog zločinca

31. Januara 2024.11:53
31. Januara 2024.11:53
Dvije i po godine nakon što su donesene izmjene Krivičnog zakona kojima se brani i kažnjava negiranje genocida, ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca, te nakon više desetina odbačenih prijava, Državno tužilaštvo konačno je podiglo prvu optužnicu i to protiv predsjednika udruženja “Istočna alternativa” u Bratuncu, zbog plakata kojim je čestitao rođendan Ratku Mladiću.

Na transparentu, prema optužnici koju je Sud BiH već potvrdio, pisalo je: “Srećan rođendan, živi i zdravi bili”.

Tužioci su u optužnici, koja je Detektoru dostavljena u anonimiziranoj formi, naveli da je ovim činom Pavlović veličao lice koje je osuđeno za genocid, te je tako “izazvao strah i uznemirenost dijela stanovnika na tom području koji su ga vidjeli postavljenog u centru grada, a posebno kod povratnika u okolna sela na području općine Bratunac”.

Pavlović je za sada jedina osoba protiv koje je podignuta optužnica nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko u ljeto 2021. godine nametnuo izmjene kojima je zabranjeno negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina. Ovim izmjenama se osobe koje na bilo koji način veličaju osobu osuđenu pravomoćnom presudom za ova djela, mogu kazniti kaznom zatvora od najmanje tri godine.

Prošle godine Detektor je objavio istraživanje o tome kako je Tužilaštvo BiH odbacilo 27 prijava za negiranje zločina i veličanje ratnih zločinaca, koje je ukazalo na niz propusta u postupanju tužilaca.

Detektor je više puta pisao o Pavloviću i aktivnostima “Istočne alternative” u kontekstu glorificiranja osuđenih ratnih zločinaca, kao i podršci ruskoj invaziji na Ukrajinu. Ovo su tri stvari koje trebate znati o njemu.

Dugogodišnja podrška i veličanje Ratka Mladića


Plakati podrške Ratku Mladiću u Bratuncu 2021. godine. Foto: BIRN BiH

Pavlović je bivši lokalni odbornik u Bratuncu i predsjednik udruženja “Istočna alternativa”, koji godinama unazad u martu čestita rođendan Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a osuđenom na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina počinjenih u BiH.

Lijepljenjem plakata s njegovim likom Pavlović je ranije kazao da podržava Mladića.

U razgovoru za Detektor nakon potvrđivanja optužnice, Pavlović navodi da se potvrđena optužnica također odnosi na rođendansku čestitku Mladiću, s obzirom na to da je njegov rođendan 12. marta. Kaže da je ovom čestitkom čestitao rođendan i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku jer dijele datum rođenja.

“Ja sam to svake godine čestitao. Smatrao sam da nisam napisao ‘neka si ubio, neka si to uradio’, čestitao sam rođendan što je normalno”, kaže Pavlović.

Optužnicu smatra pritiskom te navodi da se bori za istinu o stradanju srpskog naroda, kao i da se ovime želi “ućutkati njegova borba”.

“Ko god da je rođen, ja bih čestitao rođendan. Mislim da sam ispravno postupio i čestitkom na kojoj piše da su živi i zdravi nisam htio nikome da nanesem tugu i bol”, kaže i dodaje da ovim postupkom nije nikoga veličao, sem što je poželio dug život.

Osim plakata Mladića, Pavlović je ranije lijepio i plakate Radovana Karadžića, također osuđenog na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine.

On nije želio potvrditi da li će ove godine lijepiti iste plakate u martu.

“To ostaje na nama, nikad nismo najavljivali dva mjeseca prije. (…) Na nama je da odlučimo da li ćemo to uraditi ili nećemo”, kaže Pavlović koji navodi da se bori za istinu o stradanju srpskog naroda.

Pavlović je ranije najavio da želi da se 11. juli obilježava kao dan pobjede i oslobođenje Srebrenice. Želeći potkrijepiti ove tvrdnje, on je 2022. godine nedaleko od Potočara organizirao projekciju filma “Zločin protiv Srba: stradanje Srba u srednjem Podrinju”.

Osim ove projekcije, Pavlović je sa udruženjem 2021. godine prikazao film u čast Mladića, noć uoči izricanja drugostepene presude. Tada je prikazan film “Uspon” u kojem se govori o Mladićevom djetinjstvu, napredovanju u vojsci te odnosu s Radovanom Karadžićem. Osim filma, Bratunac je bio izlijepljen plakatima s natpisom “Bog te poživeo i zdrav nam bio”, te “Genocida nije bilo”, koje je ovo udruženje ranije lijepilo i u drugim gradovima.

Podrška Rusiji i želja za saradnjom


Skup podrške Rusiji organiziran na Palama. Foto: BIRN BiH

Udruženje “Istočna alternativa” osnovano je 2015. godine i svojim statutom navodi da su protiv NATO-a i Evropske unije, te da se zalažu za saradnju s Rusijom i “savezima koji ne proizvode rat i sukobe”. Prema podacima Zbirnog registra, njegov ovlašteni predstavnik je Vojin Pavlović.

Ovo udruženje dio je organizacija koje, prema ranijoj analizi Detektora, u Srebrenici promoviraju etnonacionalističke narative i negiraju genocid.

Sa istoimenim udruženjem u Srbiji, kako Pavlović kaže, ima čvrstu saradnju, ali bez učešća u rukovodstvenim aktivnostima. Ciljevi udruženja u Srbiji su zaštita srpskih nacionalnih interesa i interesa svih građana Srbije, zaštita ljudskih prava, razvoj i prosperitet Srbije, kao i unapređenje i razvoj međunarodne saradnje i međunarodnih odnosa.

“Protiv smo NATO-a i EU. I to su nam osnovni ciljevi na kojim djelujemo, kao i dokazivanje istine o stradanju Srba”, naveo je ranije Pavlović za Detektor.

Pavlović godinama ističe prijateljstvo s Rusijom i divljenje njenom predsjedniku Vladimiru Putinu.

On je najmanje dva puta od početka invazije Rusije na Ukrajinu održao skupove podrške Rusiji.

Na skupu na Palama je kazao da mu je drago što predstavlja one koji vole Rusiju i organizaciju koja navodi potrebu za savezom sa ovom zemljom.

Prije ovoga, skup je održao u Bratuncu, naglašavajući da je to prvi skup podrške Rusiji.

“Naše udruženje se protivi NATO proširenju, tako da smo mi dali apsolutnu podršku Ruskoj Federaciji”, kazao je ranije Pavlović.

Osim veličanja Putina i održavanja skupova podrške, on je putem svog udruženja 2017. godine inicirao podizanje spomen-ploče u Istočnom Sarajevu preminulom ruskom ambasadoru u Ujedinjenim nacijama Vitaliju Čurkinu. On je 2015. godine svojim glasom zaustavio rezoluciju u Vijeću sigurnosti kojom se osuđuje genocid u Srebrenici.

Ova spomen-ploča će tokom tekuće godine biti zamijenjena spomenikom, o čemu je Detektor pisao.

Pavlović je ranije govorio da je isti spomenik želio podići u Srebrenici, ali nije uspio dobiti dozvolu.

Podrška četničkom pokretu


Spomenik Jezdimiru Dangiću. Foto: Vojin Pavlović

Osim ratnih zločina i rata od 1992. do 1995. godine, Pavlović je prošle godine učestvovao u aktivnostima podizanja spomen-obilježja Jezdimiru Dangiću, četničkom vojvodi iz Drugog svjetskog rata.

Kako je u oktobru prošle godine naveo, Dangića smatra velikanom koji je dao doprinos za očuvanje srpskog naroda.

Sredinom ovog mjeseca je s pripadnicima Ravnogorskog četničkog pokreta postavio spomen-ploču Dangiću, koji je bio vojvoda Draže Mihailovića, četničkog vođe osuđenog na smrt 1946. godine zbog veleizdaje i saradnje sa nacističkom Njemačkom. Njega je Viši sud u Beogradu rehabilitirao 2015. godine.

Pred Sudom BiH pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta osuđeni su za krivično djelo “izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti” na po pet mjeseci zatvora.

Ovom presudom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić osuđeni na po pet mjeseci zatvora jer su svojim aktivnostima na skupu “ravnogoraca” u Višegradu 2019. godine veličali četnički pokret i Dražu Mihailovića, te pjesmama koje u svom tekstu izražavaju prijetnju i nasilje počinili krivično djelo izazivanja mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Nermina Kuloglija-Zolj