Suđenje

Babić i Maletić: Udarac optuženog nogom u prsa

31. Januara 2024.15:09
Na suđenju za zločine na području Teslića, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da ga je optuženi Dragan Babić udarao tokom zatočeništva u logoru Pribinić.

Dragan Babić. Foto: BIRN BiH

Salaudin Sadiković kazao je da je 10. juna 1992. odveden iz svog sela Gornji Ranković sa bratom i komšijama u “Pribinić”, gdje su pretučeni prije ulaska u objekat.

“Kad smo izašli, ne dao Bog nikome. Na svakog po tri-četiri vojnika… Bejzbol palice žute, puškama, sve je to bilo pripremljeno“, naveo je svjedok, dodajući da je udaranje prekino izvjesni Mićo Srbijanac.

On je rekao da su ih uveli u jednu prostoriju, gdje ih je sa drugim licima bilo zatvoreno 12 ili 13. Dragana Babića, kako je naveo, zvali su Brđo i vodnik, i bio je krupan čovjek. Kazao je da ga je upoznao kad su ga izveli i drugi put tukli.

“Udario me nogom u prsa. Ovi njegovi krug napraviše, jedan palicom, jedan puškom…“, prisjetio se Sadiković, dodajući da je pao u nesvijest.

Kazao je da je još jednom dobio batine, kada je ponovo tu bio i Babić. Rekao je da je poslije devet dana odveden u policiju, pa u magacin Teritorijalne odbrane. Naveo je da je optuženog viđao i kasnije, kada je dolazio da odvodi ljude.

“Oni su dolazili, odvozili. Vozilo strah i trepet – askona opel, boje bijele kafe“, rekao je svjedok.

Odbrani je rekao da Babića nije poznavao prije rata. Branilac Dragoslav Perić predočio je zapisnik iz istrage u kojem je svjedok naveo da ga je vojnik koga su zvali Brđo i vodnik udario čizmom u prsa.

Sadiković je rekao da ga dotad nije znao i da je od drugih čuo o kome se radi. Branilac je uložio ranije zapisnike jer smatra da svjedok nije isto opisao premlaćivanja kojima je bio izložen.

Babić je optužen sa Milivojem Miletićem za ubistva i nečovječna postupanja nad civilima i ratnim zarobljenicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zatočeničkom objektu u Pribiniću.

Tužilaštvo tereti Babića u svojstvu bivšeg upravnika objekta u Društvenom domu za period od juna do avgusta 1992., kao i vojnog policajca u periodu septembra i oktobra, a Miletića kao nekadašnjeg stražara.

Svjedok Muhidin Mahmutović kazao je da je njegov otac Sabit razmijenjen 5. oktobra 1992. do kada je bio zatočen u Pribiniću. Kako je rekao, oca nije mogao prepoznati koliko je bio zapušten.

“Sutradan, kući kad se skinuo, od peta do glave hematomi. Nije bilo nigdje da nije bilo plavo“, prisjetio se Mahmutović, dodajući da je ljekar konstatovao da je njegov otac imao prelom devet rebara.

On je naveo da mu je otac pričao da ga je po dolasku u logor pretukao Babić, a nastavio ga je tući i u narednom periodu dok ga je ispitivao. Kako mu je otac pričao, Babić je jednom prilikom, dok ga je tukao, nekom licu rekao: “Gledaj kako može čovjek da izdrži batine“.

Mahmutović je od oca čuo da su neki zatočenici, koje je takođe tukao Babić, podlegli.

Tužilac Ivan Matešić pročitao je iskaz preminulog Sabita Mahmutovića, koji je ispričao kako ga je Babić dočekao udarcima u “Pribiniću”, kad su ga doveli iz sela.

“Nisam mogao ujutro da jedem zbog povreda“, naveo je svjedok.

On je naveo imena četiri zatočenika koji su podlegli od batina. Kazao je da je Babić predvodio premlaćivanja.

Branilac Perić prokomentarisao je da svjedok tvrdi da se Babić predstavljao kao Momir, iako je postojao vojni policajac s tim imenom.

Suđenje se nastavlja 7. februara.

Marija Taušan