Suđenje

Radić Pero i ostali: Preminuo optuženi Petko Tomić

30. Januara 2024.15:41
Suđenje za zločine u Jusićima kod Zvornika nastavljeno je čitanjem iskaza preminulih svjedoka, a u međuvremenu je zbog smrti obustavljen postupak protiv optuženog Petka Tomića.
Petko Tomić (lijevo) i Branko Studen prilikom jednog od ranijih dolazaka u Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajuća Vijeća Minka Kreho napomenula je da je ročište u ovom predmetu posljednji put održano 23. decembra, a nakon toga je odgađano zbog bolesti Tomića koji je potom preminuo.

Tužiteljica Zorica Đurđević pročitala je iskaz preminulog svjedoka Edina Mustafića, koji je govorio o napadu na Jusiće 27. maja 1992. On je ispričao kako su nakon granatiranja izvedeni iz podruma i da su gorjele kuće u selu, nakon čega su upućeni prema Malešićima.

“Kod prodavnice sam prepoznao Vladu Ristanovića, Dušana Spasojevića, Milenka Lakića i Mileta Ristanovića“, naveo je svjedok.

Dodao je da su iz škole u Malešićima autobusima krenuli i vidio je muškarce iz Jusića.

“Postrojeni uz zid s rukama na potiljku“, prisjetio se Mustafić.

On je kazao da je iz priča drugih čuo da je Ristanović u Jusićima iz podruma izveo osam muškaraca, kao i da je pucao u pravcu Hajrudina Islamovića koji je bježao, a koji je, kako je rekao svjedok, “sad dobar prijatelj s Vladom“. Za Radića je naveo kako je čuo da je bio komandir i da je komandovao napadom.

Odbrane su prigovorile na relevantnost, navodeći da svjedok ne govori od koga je šta čuo, kao i da su drugi svjedoci, uključujući Islamovića, drugačije govorili.

Pero Radić, Božo Vidović, Branko Studen i Vlado Ristanović optuženi su za ubistva najmanje 48 osoba i progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz Jusića u maju 1992. godine.

Preminula svjedokinja Safeta Avdić u istrazi je govorila o napadu na Jusiće, zapaljenim kućama i odvođenju mještana u Malešiće. Kazala je da je, dok su išli, u njivi vidjela kako leži Džemo Hasanović i doziva pomoć.

“Po glavi mu je bilo krvi. Govori: ‘O, majko moja'… Nismo smjeli prići“, prisjetila se Avdić, dodajući kako je čula da je Hasanović udaren sjekirom.

Ona je rekla da su odvezeni autobusima za Memiće, a da je više od 40 muškaraca ubijeno i pronađeno u grobnici, među kojima i Hasanović.

Suđenje se nastavlja 6. februara.

Marija Taušan